Znanstvenici su na Veneri pronašli plin koji možda potječe od živih bića

Pronašli su plin koji ne mogu objasniti

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Astronomi ozbiljno razmatraju nevjerojatnu ideju; da u oblacima planete Venere plutaju živi organizmi. Na to ih je potaknulo otkriće plina u atmosferi koji ne mogu objasniti, javlja BBC.

Radi se o plinu fosfinu, molekuli koja se sastoji od jednog atoma fosfora i tri atoma vodika.

Kako se pojavio iznad Venere?

Na Zemlji, taj plin se povezuje sa životom, s mikrobima koji žive u crijevima životinja poput pingvina ili na mjestima koja su siromašna kisikom, poput močvara.

Fosfin se može stvoriti industrijski, ali na Veneri, evidentno, nema tvornica. Stoga je pitanje, kako se pojavio na Veneri, 50 kilometara iznad površine planete?

Može li biti živi izvor?

“Cijelu svoju karijeru se bavim potragom za životom drugdje u svemiru, tako da sam naprosto oduševljena da je ovako nešto uopće moguće. Sada potičemo druge ljude da nam kažu što smo mogli propustiti. Naš rad i podaci funkcioniraju kroz otvoren pristup, tako funkcionira znanost”, kaže profesorica Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu. Ona je s kolegama objavila znanstveni rad u znanstvenom časopisu, Nature Astronomy.

“Nevjerojatno je i pomisliti da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. No, svi geološki i fotokemijski procesi koje poznajemo nisu dovoljno prikladni da bi mogli proizvesti fosfine kakve smo vidjeli”, rekla je profesorica Greaves, prenosi The Guardian.

S obzirom na sve što znanstvenici znaju o Veneri i uvjetima koji tamo postoje, još nitko nije uspio opisati abiotički put do fosfina, ne u količinama koje su otkrivene. To znači da živi izvor, smatraju, zaslužuje razmatranje.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program