Znanstvenici su, osim glutena, otkrili još jedan sastojak u pšenici koji kod nekih može ozbiljno narušiti zdravlje

Nikome nije posve jasno zbog čega dolazi do preosjetljivosti i simptoma

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2016
Foto: AFP

Već neko vrijeme traje kampanja protiv glutena. Sada se, međutim, otkrilo da postoji još jedan sastojak u pšenici koji nekim ljudima s osjetljivijim želucem izaziva osjećaj nadutosti, grčeve i općenito loše osjećaj nakon obroka. Čak je vjerojatno da taj sastojak ometa i imunološki sustav. Novi krivac za loše stanje pripada grupi proteina i zove se inhibitor amilaze tripsina(ATIs).

Ovih proteina ima u pšenici, raži i ječmu, a čine usjeve dok rastu otpornijima na pesticide. Iako čine samo četiri posto pšeničnih proteina, ATIs mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Prema nedavnoj njemačkoj studiji, prezentiranoj na evropskoj gastroenterološkoj konferenciji, taj protein može pokrenuti upalu u crijevima koja se širi u druge dijelove tijela, u limfne čvorove, bubrege, slezenu i mozak.

Niz raznovrsnih simptoma

Ako ste osjetljivi na protein ATIs, konzumiranje pšeničnih proizvoda izazivat će vam niz simptoma, od probavnog stresa do simptoma koji se ne čine povezani, kao ekcem i depresija. Postoje i dokazi da ATIs može pogoršati simptome autoimunih bolesti kao reumatoidni artritis, lupus i upalnu bolest crijeva, Chronovu bolest i ulcerozni kolitis.

Zašto se ovo točno događa nije posve jasno, priznaju znanstvenici. Nitko ni ne zna koliko je česta osjetljivost na ATIs ali se čini da je dosta ljudi ima.

Kako saznati jeste li osjetljivi na ATIs?

Najbolje se fokusirati kako se osjećate nakon što jedete namirnice koje sadrže ove proteine. Sumnjate li da vam nije dobro poslije konzumacije takve hrane, promijenite prehranu na neko vrijeme da vidite ima li razlike.

Neka probni period traje barem tri mjeseca, a zatim opet polagano počnite jesti hranu koja sadrži taj protein. Ako imate osjetljivost na ATIs, simptomi bi vam tijekom dijetne prehrane trebali nestati, a nakon što poslije perioda apstinencije opet pojedete nešto što sadrži te proteine, inhibitore amilaze tripsina, simptomi će se vratiti, a može vam biti još lošije.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru