Znanstvenici su otkrili da sastojak jedne kineske biljke super štiti od karijesa

Biljka Kineski ruj jača zube, spriječava kvarenje i zaustavlja bakterije

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2017
Foto: Wellcome Library, London/Wikimedia

Znanstvenici su otkrili da sastojak kineske biljke galla chinensis, odnosno kineski ruj (rhus chinensis), djeluje tako da spriječava kvarenje zuba i jača ih što bi, potencijalno, mogao biti prvi korak naprijed prema prirodnim preparatima za spriječavanje nastanka karijesa. Biljka djeluje jer njezin aktivni sastojak zaustavlja bakterije da proizvode vrstu kiseline koja kvari zube i vodi do karijesa, kaže studija objavljena u The Open Dentistry Journal.

Biljka, osim toga, čini zube otpornijima na kiseline pa se one ne razgrađuju tako lako. To se zbiva kroz mineralizaciju zuba. Da bi imali zdravu usnu šupljinu, okoliš mora biti relativno neutralan. Postane li oralni okoliš kiseliji, stvara se karijes i drugi dentalni poremećaji.

Može se koristiti i u druge svrhe

Znanstvenici sa West China School of Stomatology i Academic Center for Dentistry Amsterdam, došli su do ovog otkrića korištenjem spektrometra kako bi odvojili različite sastojke ove kineske biljke, nakon čega su testirali njihova antibakterijska svojstva. Gledalo se i na to kako biljka djeluje na demineralizaciju zuba.

Iako fluor ima veliku ulogu u prevenciji karijesa, prirodnim mineralnim ojačanjem vanjske površine zuba, zubne cakline, moglo bi se pomoći smanjenju kiselog okoliša u ustima i nastanak karijesa što će neizmjerno pomoći mnogim ljudima. Biljka se može koristiti i u druge svrhe osim dentalne njege: antioksidant je, liječi proljeve i djeluje antivirusno.

Eva Benedik
Telegram autor
1394 članka Više o autoru