Znanstvenici su otkrili kako bi pivo moglo biti korisno u liječenju raka, a ovo su još neke njegove koristi

Brojne studije su pokazale kako pivo smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

FOTO: StRoMeCzEcH/Flickr

Znanstvenici sa Sveučilišta u Idahu ovoga će tjedna, na Nacionalnoj skupštini Američkog društva kemičara, predstaviti rezultate svoje najnovije studije, kojom žele ukazati na prilično važno otkriće o koristima i prednostima ispijanja piva, prenosi The Telegraph.

Naime, znanstvenici su studijom pronašli koji bi sastojci piva mogli biti ključni te uvelike doprinijeti u borbi protiv raka i određenih upalnih bolesti, a radi se o hmeljnim kiselinama pod nazivom humulon i lupulon. Znanstvenici tvrde kako te dvije kiseline imaju sposobnost zaustavljanja rasta bakterija i bolesti, a nakon tog otkrića nadaju se da će uspjeti pronaći način kako da ove spojeve izdvoje ili ih sintetiziraju u laboratoriju, kako bi razvili aktivne tvari za proizvodnju lijekova protiv raka.

Osim ovog otkrića, postoje još brojne koristi koje pivo i njegova umjerena konzumacija moge imati na naše zdravlje. Za neke od njih možda već i znate, za neke možda još niste čuli, a ovo je pregled osam značajnih koristi piva.

1. Smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca

via GIPHY

Studija provedena prošle godine otkrila je kako se razvitak bubrežnih kamenaca smanjuje povećanjem konzumacije piva. Finski znanstvenici, na čelu s Terom Hirvonenom iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Helsinkiju, proveli su studiju na 27 tisuća muškaraca srednjih godina i otkrili da “jedna boca piva dnevno smanjuje rizik za 40 posto”.

Autori studije napomenuli su kako i voda i alkohol iz piva potiču povećanje protoka mokraće te je razrjeđuju te na taj način smanjuju rizik od formiranja kamenaca. Alkohol također “povećava izlučivanje kalcija”, koji je jedan od glavnih sastojaka bubrežnih kamenaca, objasnio je Hirvonen.

2. Štiti od srčanog udara

via GIPHY

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Scrantonu u Pennsylvaniji otkrio je da tamno pivo može smanjiti učestalost srčanih udara. Ateroskleroza, odnosno nakupljanje kolesterola i masti te zadebljanje krvnih žila, najčešći je uzrok problema sa zdravljem srca, ali profesor kemije i jedan od autora ove studije iz 2000. godine, Joe Vinson, tvrdi kako ispijanje tamnog piva ove probleme može smanjiti za čak 50 posto. No, nikada nije pametno pretjerivati, pa stručnjaci preporučaju umjerenu konzumaciju.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

via GIPHY

Znanstvenici s Harvarda i stručnjaci iz Američke udruge za moždani udar proveli su studije koje su pokazale kako se rizik od moždanog udara kod ljudi koji konzumiraju pivo može smanjiti za čak 50 posto, u usporedbi s onima koji ga ne konzumiraju.

Ishemijski moždani udar najčešća je vrsta moždanog udara, a kod njega do udara dolazi zbog ugruška koji začepljuje arteriju i onemogućava protok krvi i kisika u mozak. No, umjerenim ispijanjem piva arterije postaju fleksibilnije i protok krvi se značajno poboljšava te se ne stvaraju ugrušci, zbog čega je rizik od moždanog udara znatno manji.

4. Jača kosti

via GIPHY

Poznato je kako pivo sadrži velike količine silicija, elementa koji potiče rast kostiju. No, i ovdje je važna ravnoteža. Znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u američkoj saveznoj državi Massachusetts otkrili su kako jedna do dvije čaše piva dnevno mogu smanjiti rizik od lomova kostiju, no ako dnevna količina premašuje dvije čaše, može doći i do kontra efekta.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa

via GIPHY

Harvardski znanstvenici studijom iz 2011. godine otkrili su kako se rizik od dijabetesa tipa dva, kod muškaraca srednjih godina koji su pili jednu do dvije čaše piva dnevno, smanjio i do 25 posto.

Profesor Michael Joosten proveo je istraživanje na 38 tisuća muškaraca srednjih godina i otkrio kako alkohol iz piva povećava osjetljivost na inzulin, što pomaže u prevenciji nastanka dijabetesa tipa dva. Osim toga, pivo je dobar izvor topivih vlakana koja pomažu kontrolirati šećer u krvi te igraju važnu ulogu u prehrani ljudi koji boluju od dijabetesa, pa se i takvim pacijentima preporuča jedna do dvije čaše piva dnevno.

6. Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

via GIPHY

Studija koja je provedena još 1977. godine tvrdi kako je rizik od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije za čak 23 posto manji kod onih pojedinaca koji konzumiraju pivo. No, iako statistika ide u korist ispijanja piva, s obzirom da je jedno istraživanje provedeno na uzorku većem od 365 tisuća ispitanika, i dalje nije poznat točan razlog korisnog djelovanja piva u ovom polju.

Jedna od teorija sugerira kako bi ključ mogao biti u tome što pivo povećava dobar kolesterol te na taj način onda poboljšava protok krvi u mozak, zbog čega metabolizam mozga jača. Također, silicij koji se nalazi u pivu također bi mogao biti odgovoran. Neki stručnjaci tvrde kako silicij štiti mozak od štetnih utjecaja aluminija, koji je jedan od mogućih uzroka Alzheimerove bolesti.

7. Može izliječiti nesanicu

via GIPHY

Brojne studije pokazale su kako pivo stimulira proizvodnju dopamina, tvari koja se najčešće pripisuje pacijentima koji pate od nesanice te je ono poznato kao prirodni lijek za bolji san.

Sudeći prema istraživanju provedenom na Medicinskom fakultetu u Indiani, tek kušanje piva može povećati količinu dopamina u mozgu, zbog čega se počinjemo osjećati opušteno i smireno. No, znanstvenici su objasnili kako do ovog efekta dolazi nakon manje količine piva, pa je preporučena količina, ukoliko želimo zaspati, oko 15 mililitara.

8. Sprječava stvaranje očnih mrena

via GIPHY

Znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su da antioksidansi pronađeni u pivu, posebice kod određenih vrsta piva kao što su pivo gornjeg vrenja ili tamno pivo, štite od mitohondrijskog oštećenja. Do pojave očnih mrena dolazi kad se mitohondrije na vanjskoj očnoj leći oštete, a antioksidansi iz piva štite ih od tih potencijalnih oštećenja.