Znanstvenici su ovim robotom koji se znoji došli najbliže ikad oponašanju ljudskog tijela

Robot može raditi sklekove punih 11 minuta

ZADNJA IZMJENA: lis. 17, 2016
Foto: YouTube

Ljudi mogu krvariti, znojiti se i plakati, dok roboti to, barem zasad, ne mogu, piše Esquire. U trenutno užasno popularnoj HBO-ovoj seriji Westworld upoznajemo se s robotima s umjetnom inteligencijom, oni mogu krvariti, znojiti se, plakati, disati i čak doživljavati orgazme.

No, čini se kako nam je na Sveučilištu Tokio ova daleka budućnost barem djelomično približena. Naime, tamo su izgradili robota pod nazivom Kengoro koji ima više od stotinu motora koji ga pokreću. Motori generiraju puno topline, a umjesto malih ventilatora koji ga hlade, Kengoro se znoji, zbog čega ne dolazi do pregrijavanja njegovog sistema. Njegovi robotički mišići dozvoljavaju mu da radi sklekove punih 11 minuta.

Okvir kroz koji može prolaziti voda

Zahvaljujući 3D printeru, skupina znanstvenika sa sveučilišta je isprintala aluminijski okvir robota koji je napravljen tako da kroz njega može prolaziti voda koju robot uzima kako bi ga hladila, piše Quartz.

Kengoro je šesti robot kojeg je sveučilište napravilo i dizajniran tako da bude snažan i izdržljiv. Kod gradnje prethodnih robota cilj je bio da se oponašaju strukture ljudskog tijela, poput ramena, koljena, a sada i dijelovi endokrinog sustava. Tim također radi na robotu koji će pomagati starijim ljudima.

 

 

 

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru