Znanstvenici su pet godina istraživali dijetna gazirana pića i rezultati su gori nego što su mislili

Dijetna gazirana pića debljaju jednako kao i ona s običnim šećerom

FOTO: Mike Lewinski/Flickr

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue, poslije petogodišnjeg istraživanja, ustanovili su da dijetna gazirana pića debljaju jednako kao i ona sa običnim šećerom. Milijuni ljudi piju pića zaslađena umjetnim šećerima, reklamirana kao bezkalorijska, da bi izbjegli kalorije iz šećera. Prema znanstvenicima, i ljudi koji se ne udebljaju pijući takva pića znatno povećavaju rizik nastanka dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

I sami znanstvenici nisu očekivali takve rezultate. Voditeljica studije, profesorica Susan Swithers, stručnjakinja za neuroznanost i psihologiju, kaže da je vjerovala da će rezultati biti drugačiji i da će dijetna gazirana pića biti granično nešto bolja nego slatka.

Imaju manje kalorija, ali postoji problem

Ali učinak je posve suprotan. Umjetni šećeri deffinitivno imaju manje kalorija. Studija je pokazala da “lažna” obećanja zbunjuju tijelo. Kada oni koji piju dijetna gazirana pića konzumiraju pravi šećer, njihovo tijelo ne zna kako odgovoriti.

5112629909_4af9e0cd8b_z
Dijetna soda zbunjuje centar za nagradu u mozgu Flickr/Mr.TinDC

Poslije konzumacije dosta gaziranih pića, slatka hrana ne izaziva prirodno otpuštanje hormona da bi se regulirao šećer u krvi. To znači da će šećer padati izazivajući glad i želju za slatkim. Osim toga, dijetna soda zbunjuje centar za nagradu u mozgu pa konstantno nezadovoljen, mozak traži nagradu.

Tijelo traži da jedemo više

Kao i sa opetovanom upotrebom droge, mozak se navikne na ovu razinu stimulacije, traži da jedemo sve više da bi dosegli istu razinu zadovoljstva. The American Beverage Association, odbija izvještaj sumnjajući u njegovu vrijednost jer je objavljen kao mišljenje u časopisu Cell.

Umjetni zaslađivači su jedno od najproučavanijih i ocijenjivanijih sastojaka u industriji hrane, kaže udruga. “Oni su sigurni i efikasno su sredstvo kad se želi izgubiti težina, sudeći prema desetljećima znanstvenih istraživanja i regulatornih agencija svugdje na svijetu.”