Znanstvenici su pronašli sastojak koji može usporiti topljenje sladoleda
Osmislili su metodu kojom će proizvoditi protein koji će umanjiti topljenje
Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC. Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.
Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.
“Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje kapati okolo”, rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee. Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.