
Znanstvenici sa Sveučilišta Washington State 1997. godine počeli su razvijati novu sortu jabuka koja bi, u hladnjaku, trebala ostati svježa 10 do 12 mjeseci. Na taj se način htjelo pomoći američkoj državi s najviše uzgajivača jabuka da pobijedi druge sorte kao pink lady i royal gala, piše Insider.
Nova sorta, slatkog okusa, sočna i hrskava, dobila je ime cosmic crisp zbog svoje tamne crvene boje i sa svijetlim točkicama koje podsjećaju na zvjezdanu noć. Uzgajivači jabuka se nadaju da će preuzeti tržište jabuka. U državi Washington uloženo je 40 milijuna dolara u uzgoj i 10 milijuna u marketinšku kampanju.
Dvostruko skuplja jabuka
Odjel za hortikulturu na Sveučilištu Washington State počeo je razvijati cosmic crisp kad se ta država, koja je prvenstveno uzgajala crveni i zlatni delišes, suočila s konkurencijom pink lady i royal gala sortama, koje su bile slađe. Nastup na globalnom tržištu očekuje se početkom 2020. godine. Za sada, u trgovinama koštaju dvostruko više od drugih, 5 dolara za nešto manje od pola kile, kao premium sorta jabuka.
Jedna ova jabuka ima 72 kalorije, velika je, kultivirana s većom razinom kiselosti i šećera. Postupno postaje smeđa kada se ubere, ali zadržava teksturu i okus više od godine dana. Da bi se domogli prve sadnice uzgajivači su morali 2017. godine ući u nasumičnu lutriju. Rastuća prodaja sadnica dovela je do 12 tisuća hektara zasađenih ovom sortom. Kaže se da je to najveći i najbrže rastući pothvat u povijesti uzgoja jabuka.