Znanstvenici su upravo otkrili da mogu napraviti zdravi zaslađivač od algi i navodno ima isti okus kao šećer

Tijelom prolazi neprobavljen, jelu ne dodaje kalorije

FOTO: Richard Leeming/Flickr

Britanski znanstvenici tvrde da su pronašli način kako da uz pomoć minijaturnog morskog organizma, čokolada postane prijatelj našeg struka. Otkrili su, naime, da zelene alge, nalik onima koji čine dijelove obale skliskima, proizvode kemijsku tvar sličnu šećeru koja ih štiti od oštećenja.

Kada se rafinira u bijeli prah, tvar se može koristiti za zaslađivanje, a bez da dodaje kalorije jelu.

Za ovaj, za sada neimenovani zaslađivač, kaže se da ima okus šećera, a testovi pokazuju da tijelom prolazi neprobavljen. Razvijen je u suradnji s gigantom slastica Marsom kompanije GlycoMar, morskom biotehnološkom kompanijom koju vode izumitelji Viagre.

Može se uzgojiti u slanoj vodi u plastičnim vrećama

Navodno ne mijenja okus čokolade
Navodno ne mijenja okus čokolade Lee McCoy/Flickr

Zbog rastuće epidemije pretilosti, a pritisnute zahtjevima proizvođača hrane, kompanije nastoje pronaći idealnu zamjenu šećeru.

GlycoMar je tako našao malenu zelenu algu koja stvara zaslađivač koji nema gorak okus ili neugodnu strukturu pa se sada radi na tome kako ga proizvesti industrijski, a da bude u rangu cijene šećera.

Može se uzgojiti u slanoj vodi u velikim plastičnim vrećicama i hrani se ugljičnim dioksidom pa nije štetan za okoliš.

Mars počinje testiranje zaslađivača u čokoladi

Ova škotska firma već koristi alge i druge morske organizme u proizvodnji lijekova. Mars sada počinje testiranje novog zaslađivača u čokoladi. Kažu da je okus isti pa bi ovu niskokaloričnu čokoladu kupci mogli prihvatiti.

Stručnjak za čokoladu Angus Kennedy kaže da sumnja da išta može zamijeniti šećer jer ljudi u njemu previše uživaju.