Znanstvenici su uspjeli stvoriti prvi funkcionalni mišić iz stanica kože (i to bi moglo biti dosta važno)

Otkriće bi moglo promijeniti budućnost medicine i liječenja bolesti mišića

ZADNJA IZMJENA: sij. 10, 2018
Foto: Profimedia, TEMP Sipa Press

Iz matičnih je stanica, nakon desetak godina istraživanja, uspješno uzgojen pravi funkcionalni mišić. Otkriće je to koje bi uvelike moglo promijeniti budućnost medicine i doprinjeti liječenju bolesti mišića i ostalih infekcija ili upalnih bolesti, naročito onih rijetkih, kao i za razvoj lijekaza genetske i stanične mišićne bolesti

Najnovija studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Duke posebna je po tome što znanstvenici nisu krenuli od mišićnih stanica zdravog mišića već od stanica izuzetih iz ne-mišićnih tkiva, poput kože i krvi, koje su potom reprogramirali kako bi se one vratile u prvobitno stanje, stanje prije nego dobiju ulogu izgradnje određenog tkiva, te ih usmjerili da počnu razvijati mišićno tkivo.

Ovo otkriće pomoći će u razumjevanju i liječenju mišićnih bolesti uzrokovanih mutacijama na genima, a uskoro će biti moguće uzgojiti nove mišićne stanice kod pacijenta kojem iste propadaju što je velika novost na području liječenja staničnih oboljenja.

Matične stanice natjerali da počnu kreirati mišić

Istraživači su matičnim krvnim stanicama, odnosno pluripotentnim stanicama koštane srži, kada su dovoljno narasle, dodali molekulu Pax7, čarobnu molekulu koja kreira sam kostur mišića, a koja je stanicama sugerirala da se moraju početi razvijati u mišić. Stanice su se nastavile razvijati te su uskoro postajale sve sličnije stanicama mišića kod odraslih.

“Činjenica da iz pluripotentnih matičnih stanica koje nisu mišićne stanice možemo razviti sve postojeće stanice u našem tijelu jednostavno je nevjerojatna. Te nam matične stanice omogućuju rast neograničenog broja miogenih stanica, odnosno progenitorskih stanica”, rekao je Nenad Bursac, profesor biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu Duke za Daily Mail, pojašnjavajući veličinu ovog otkrića.

Biomedicinski su inženjeri zatim implantirali nova odrasla mišićna vlakna u odrasle miševe te se ustanovilo da ti umjetno uzgojeni mišići normalno funkcioniranju u živom tijelu. Tri tjedna od aplikacije mišića u miševe, ta su se vlakna u potpunosti integrirala u postojeće tkivo.

Velike promjene u liječenju teških bolesti

Bursac napominje kako je njihovom otkriću uvelike doprinjela 3D matrica uz pomoću koje su se stanice brže razvijale. Dodaje i kako će napokon moći liječiti pacijente, naročito djecu kojima atrofiraju mišići, a iz kojih do sada, zbog velikih oštećenja, nisu mogli izvaditi uzorke iz kojih bi potom pokušali obnoviti tkivo.

Dodaje i kako je prošlo desetak godina od kada su znanstvenici u laboratoriju prvi put uspješno izdvojili matične stanice iz mišića, desetak godina eksperimentiranja i velik broj neuspješnih pokušaja stvaranja živog tkiva iz stanica koje nisu nastale iz mišića da bi napokon stvorili pravi, funkcionalni, ljudski mišić.

Matične stanice osnovni su tip stanica koje imaju mogućnost promjene u druge specijalizirane stanice. Taj se proces naziva diferencijacija. Matične su stanice one koje grade embrij, a uz njihovu se pomoć plod zapravo i razvija te nastaju milijuni različitih vrsta stanica koje nastaju prije rođenja. Kod odraslih, matične stanice služe za oporavak, odnosno popravak štete nastale raznim bolestima ili starenjem. Brojna su istraživanja pokazala kako se matične stanice mogu koristiti za rast gotovo bilo koje vrste stanica.

Mateja Gajnik
Telegram autor
137 članaka Više o autoru