Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Znanstvenici testiraju implantate leđne moždine koji mogu pomoći paraliziranima da ponovno hodaju

Implantati nisu još korišteni na ljudima, ali imaju stopu uspješnosti od 80 posto kod laboratorijskih miševa

Disabled man in motorized wheelchair on road.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znanost postiže nevjerojatan napredak u pomaganju ljudima s ozljedama leđne moždine. Znanstvenici su sada počeli testirati implantat leđne moždine na miševima koji bi ljudima koji su paralizirani mogao pomoći da opet hodaju, piše Bloomberg.

U članku, objavljenom u Advanced Science, izraelski znanstvenici detaljno opisuju razvoj tehnologije i izlažu planovi za nadolazeća klinička ispitivanja. Znanstvenici su koristili uzorke ljudskog tkiva u procesu koji oponaša razvoj leđne moždine u embrijima kako bi stvorili 3D implantate. To funkcionira ovako: znanstvenici uzimaju uzorke ljudskog tkiva, koriste proces koji ih stimulira da postanu embrionalne matične stanice, a zatim koriste te matične stanice kako bi stvorili ono što je u biti personalizirani implantat napravljen od vlastitih stanica pojedinca.

Znanstvenici stvaraju personalizirani implantate

Ovom tehnologijom znanstvenici mogu stvoriti personalizirane implantate za ljude koji ih trebaju, što bi trebalo smanjiti odbacivanje implantata. Jedna od glavnih prepreka s kojom su se znanstvenici i pacijenti suočili u pokušajima da poprave oštećenu leđnu moždinu je prirodna sklonost tijela da odbaci sve strano. Budući da su implantati stvoreni iz vlastitih stanica, odbacivanje postaje manje vjerojatno.

“Naš je cilj proizvesti personalizirane implantate leđne moždine za svaku paraliziranu osobu koji će omogućiti regeneraciju tkiva bez rizika odbacivanja”, kazao je za Bloomberg Tal Dvir, istražitelj nanotehnologije, voditelj tima koji razvija projekt i profesor na Sagolu Centru za regenerativnu biotehnologiju na Sveučilištu u Tel Avivu. Implantati nisu još korišteni na ljudima, ali su imali stopu uspješnosti od 80 posto kod vraćanja sposobnosti hodanja paraliziranim laboratorijskim miševima.

Uspješna ispitivanja na životinjama

Dvir kaže za Bloomberg kako su životinje prošle brzi proces rehabilitacije i na kraju su dobro hodale. “Ovo je prvi slučaj u svijetu u kojem su implantirana ljudska tkiva, dobivena genetskim inženjeringom, generirala oporavak na životinjskom modelu što je najrelevantniji model za liječenje paralize kod ljudi”.

Znanstvenici se spremaju za pokuse na ljudima i nadaju se da će kroz nekoliko godina ova tehnologija biti dostupna ljudima kojima je potrebna.

“Tehnologija bi mogla omogućiti potpuniji oporavak od ozljede leđne moždine”, kaže Dvir. “To bi značilo da će ponovno moći hodati”. Iako su postojali neki implantati koji su imali određeni uspjeh, još nije bilo personaliziranog tretmana za ozljede leđne moždine”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu