Život

Znanstvenici tvrde da je dobar san za vrijeme pandemije važniji no ikada. Čuva nam imunitet

Kvalitetan san neće spriječiti zarazu, ali poboljšat će opće zdravlje

Woman sleep at night in the bed.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Spavanje je posebno važno u ovo izazovno vrijeme kada se mnogi suočavaju s povećanim psihološkim stresom, strahom i koronavirusom. Zajedno s utjecajima ove pandemije na druge važne čimbenike poput zaposlenja, prihoda, rasporeda rada i školovanja, te brige o djeci i skrbi za starije, ovakvi stresovi su kod puno ljudi rezultirali lošom kvalitetom ili poremećenom rutinom spavanja.

Održavanje dosljednog rasporeda spavanja koji nam omogućava dovoljno sna može nam pomoći da postignemo određenu ravnotežu tijekom ovog nenormalnog vremena, savjetuje Shape. Premalo sna i neredovit raspored spavanja može povećati rizik lošeg imunološkog funkcioniranja.

Dobar san važniji je no ikad

Iako zdrav san ne može izravno spriječiti obolijevanje od koronavirusa, briga o spavanju može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje. Optimalno spavanje može potaknuti bolje psihološko funkcioniranje i mentalno zdravlje. Brojne su studije pokazale da je nedovoljno sna ili nekvalitetan san povezan s većim psihološkim stresom, tjeskobom i zabrinutošću.

Loš san izaziva emocionalne poteškoće i poteškoće u ponašanju te problem pozornosti. U ranom djetinjstvu loš san povezan je s kasnijim socijalno emocionalnim oštećenjima i problemima ponašanja. Loš san može sljedeći dan povećati stres, a stres, pak, može otežati spavanje noću.

Istraživanje spavanja i mentalnog zdravlja sugerira da su naše dobre navike spavanja u vrijeme povećanog stresa, kao što je tijekom pandemije, važnije nego ikada.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu