Znate kako svi pričaju da je kokosovo ulje zdravo? Profesorica s Harvarda dokazuje da je jedna od gorih stvari koje možete konzumirati

Nova istraživanja tvrde da je štetnije od sala, odnosno masnoće iz abdomena svinje

SONY DSC
FOTO: flickr

Doktorica Karin Michels, profesorica s Harvarda i ujedno voditeljica Centra za istraživanje tumora na Sveučilištu Freiburg, tvrdi da je kokosovo ulje najgora hrana koju možemo unijeti u organizam. Video njezinog pedesetominutnog izlaganja, objavljen sredinom srpnja i do sada pregledan više od 400.000 puta, dao je još jedan argument raspravi o hranjivim svojstvima toga ulja.

Kokosovo ulje počelo se smatrati zdravim poslije dviju studija sa Sveučilišta Columbia na masnim kiselinama srednjeg lanca, početkom 2000.godine. Zatim se počelo smatrati da je kokosovo ulje, koje sadrži takve kiseline, magična formula za mršavljenje, pa je uslijedio munjeviti rast prodaje. Autorica te studije, Marie Pierre St-Onge navodi da kokosovo ulje ima tek 14 posto tih kiselina.

Kardiolozi i dalje napominju kako je svako ulje štetno

Sudionici studije s Columbije, koji su bili na dijeti i uzimali masnoće s masnim kiselinama srednjeg lanca, zapravo su sagorjeli salo brže od drugih. Puno je ljudi zatim počelo koristiti kokosovo ulje, a čak je i American Heart Association upozorila konzumente da ograniče potrošnju.

Kardiolozi znaju da, iako ukusno, kokosovo ulje nije dobar prijatelj našim arterijama, a sada dr. Michaels tvrdi da je i štetnije nego salo, odnosno masnoća iz abdomena svinje koja je bila hit u pedesetim godinama prošlog stoljeća.