Znate ono kad ljudi objavljuju fotke slatkih mačkica? E pa Japanci to rade s ovim presmiješnim bićima

Japanci su opsjednuti preslatkim morskim bićima - mješčićnicama

ZADNJA IZMJENA: tra 16, 2015
Foto: Twitter

Ako nikad dosad niste vidjeli mladu mješčićnicu dosad (mi nismo), šanse da će vas ova slatka bića oduševiti su otprilike sto posto. Njihova slatkoća prvo je oduševila Japance koji su poludjeli za njima pa su društvene mreže preplavili fotografijama podvodnih životinjica (otprilike kako vaši prijatelji preplavljuju Facebook fotografijama slatkih mačaka).

Inače, mješčićnice su morski svitkovci koji u odraslom stanju žive sjedilačkim načinom života jer se pričvrste za dno podvodne stijene. U mirnom stanju kroz tijelo životinje prolazi struja vode, koja ulazi kroz usni otvor, a izlazi kroz nečisnićki otvor. Osim što su preslatke, razlog zbog kojeg ih Japanci vole jest što ih podsjećaju na likove iz crtića ‘Ponyo’ o djevojčici ribi koja živi u moru.

Ostanu slatke samo par dana

Mješčićnice ovako preslatko izgledaju samo nekoliko dana dok su mlade. Kako odrastaju, pretvaraju se u bodljikave nakupine koje se pričvrste za morsko dno, a ako ih dotaknete, izbacuju vodu iz sebe i jako se stisnu dok ne prođe vrijeme opasnosti, ali nikad vam neće nauditi. No, iako nije tako slatka kad naraste, ova životinja i dalje je poprilično kul jer može nešto što većina živih bića ne može – razmožavati se spolno i nespolno.

Tamara Matković
Novinarka
979 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program