Zvali smo Zvjezdarnicu i moramo vas razočarati, kažu da večerašnji Super Mjesec i neće biti baš tako super

Radi se o razlici od stotinjak kilometera, što i nije baš puno za svemir

ZADNJA IZMJENA: stu. 14, 2016
Foto: Thomas Shahan/Flickr

Dobar dio domaćih i stranih medija ovog je vikenda objavio vijest o Super Mjesecu, astronomskom spektaklu u kojem će Mjesec ove noći biti najbliže zemlji u posljednjih 86 godina. Mjesec će danas od Zemlje biti udaljen samo 356.508 km i trebao bi nam se činiti puno veći i sjajniji, zbog čega su ljudi neviđeno uzbuđeni.

Bili smo i mi, dok nismo nazvali zagrebačku Zvjezdarnicu u kojoj su nam, uz smješak, objasnili da se radi više o novinarski nego astronomski značajnoj pojavi.

Razlika je, zapravo, zanemariva

Mjesec će danas u 14 sati 52 minute po našem vremenu zaista biti najbliže zemlji u dugo vremena, no razlika u toj udaljenosti stvarno je zanemariva. ”Ta pojava, gledano s astronomske strane, je u biti kada se poklopi da je mjesec u svojoj putanji najbliže zemlji i kada je u fazi uštapa.

Da, ovaj bi trebao biti nešto veći, ali to je zanemariva razlika u odnosu na neki drugi Super Mjesec zato jer tu govorimo o razlikama od recimo 100 kilometara na udaljenostima koje se mjere na 300.000 kilometara”, objasnio nam je Damir Hržina iz Zvjezdarnice Zagreb.

Ne bi se trebala vidjeti baš neka razlika

Od Super Mjeseca do Super Mjeseca razlika je u par desetaka kilometara, događaju se i nekoliko puta u desetljeću.

”Da je i tisuću kilometara bliži, nije to tako strašno. Sad se stvarno eto poklopilo da je on stvarno nešto bliži i da nije bio toliko blizu zadnjih sedamdesetak godina i da neće biti sljedećih dvadesetak”, rekli su nam nam iz Zvjezdarnice. Tako, kako sada stvari stoje, građani ne bi trebali večeras vidjeti neku posebnu razliku kad gledaju Mjesec. No, oni koji svejedno žele probati to mogu danas od 16 sati i 54 minute kad izlazi i sve do 6 sati i 11 minuta u utorak, kad ponovno zalazi.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
687 članaka Više o autoru