Zvuči suludo, ali stručnjaci tvrde da postoji mogućnost da kroz vodu iz slavine pijemo tuđe lijekove

Količina lijekova koji se nalaze u vodi je zapanjujuća

ZADNJA IZMJENA: lis. 5, 2016
Foto: Steve Johnson/Flickr

Svaki puta kada popijemo čašu vode iz slavine, moguće je da pijemo koktel lijekova drugih ljudi. Današnji su lijekovi načinjeni tako da budu stabilni i dugotrajni. Na taj su način doze koje pijemo pouzdano konzistentne ali to isto tako znači da određena količina lijekova koja prolazi kroz ljudsko tijelo završava u otpadnim vodama.

Na kraju, jedan dio ovih lijekova prolazi nepromijenjen kroz vodovodni sustav proćišćavanja i ulazi u kućne cijevi i vodu koju pijemo. Količina lijekova koji se nalaze u vodi je zapanjujuća. U Engleskoj pola stanovništva uzima neke lijekove, i prema službenim podacima to su većinom antidepresivi, statini i sredstva protiv bolova.

Pronašli lijekove u urinu

Prošlog svibnja, u časopisu Enviromental Science and Technology Letters, objavljena je studija koja je anlalizirala 59 malih voda u Americi i utvrdila prisutnost lijeka protiv dijabetesa, metformina, u skoro svima od njih. Samo jedna rijeka je sadržavala 45 različitih lijekova, uključujući lijek protiv epilepsije i opioidno sredstvo protiv bolova, tramadol.

Izraelska studija testirala je ljude koji su jeli usjeve navodnjavane pročišćenom otpadnom vodom te su u njihovom urinu našli znatne količine lijekova protiv epilepsije. Količina koja je nađena u vodi je 10.000 puta manja nego u tableti od 400 mg i ne bi trebala trenutno utjecati na ljudsko zdravlje. No, kaže profesor Benny Chefetz, ne znamo što će se dogoditi sa malom djecom koja su generacijama izložena takvoj vodi.

Pripremaju se nova pravila

Zabrinjava i to što se misli da ovi lijekovi, čak i u malenim količinama, imaju dugotrajni učinak na odrasle osobe. Ne zna se još što znači dugogodišnja izloženost lijekovima u maloj koncentraciji. Ali svakako ne želimo jake pshioaktivne lijekove kao antidepresive u svom okolišu. Kada dospiju u vodovodni sustav, oni zadržavaju snažnu biološku aktivnost.

Europska komisija trenutno završava nova pravila o farmaceutskoj industriji i utjecaju na okoliš, a već je postroženo zakonodavstvo o čistoći vode pa se lijekovi mogu zabraniti ili staviti na listu opasnih.

Promjena kemijske strukture

Farmacuutske industrije rade na tome da modificiraju lijekove da bi udovoljile propisima. Kada je lijek jednom stavljen na listu opasnih kemikalija, skoro je nemoguće da bude izbrisan sa liste. Najbolji je način, vjeruje se, refolmuliranje lijekova tako da se razgrade u bezopasne supstance nakon što su ih ljudi izlučili iz tijela.

Profesor Kuemmerer, sa njemačkog sveučilišta Luneberg, već je pokazao kako se to može postići, radeći sa čestim lijekom propranolom koji se daje za visoki tlak. Lijek je kemijski vrlo stabilan, ne razgrađuje se lako i često se nalazi u otpadnim vodama pa može otrovati ribe. Malom promjenom u kemijskoj strukturi, prof Kuemmerer je otkrio kako se lijek u vodi razgrađuje puno lakše dok u tijelu zadržava medicinsku snagu. Sličan pristup, kaže profesor može se koristiti u redizajniranju drugih lijekova.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru