Facebook je, dosta tiho, kupio startup koji se bavi manipuliranjem live videima; nitko ne zna što će točno s njim raditi

Riječ je o kompaniji Fayteq koja nudi usluge naprednog editiranja videa

ZADNJA IZMJENA: kol. 12, 2017
Foto: AFP

Facebook je nedavno kupio njemačku startup kompaniju Fayteq, specijaliziranu za napredno editiranje videa, uključujući i manipuliranje živim video prijenosima. Fayteq nudi “inovativne tehnologije u području offline i real-time videa, što znači da pomiču granice između stvarnosti i fikcije”, komentirao je njihov investitor Siegfried Vater.

Na konferenciji F8 održanoj u travnju, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg najavio je velike planove za virtualnu i proširenu stvarnost. Tada je na izjavio da kompanija razvija set novih proizvoda koji će iskustvo na društvenim mrežama podići na novu razinu. “Virtualna stvarnost ima potencijala postati najdruštvenija platforma jer pruža osjećaj da se nalaze na drugom mjestu s nekom drugom osobom”, rekao tada je Zuckerberg.

Dodao je i to da će se virtualna stvarnost u nadolazećem desetljeću udružiti s proširenom stvarnosti i postati dio svakodnevnog života. Glasnogovornici Facebooka potvrdili su preuzimanje Fayteqa, ali za sada nisu htjeli iznositi više detalja, uključujući cijenu akvizicije, ali ni što točno misle raditi s ovim alatom.

Facebook godinama kupuje europske startupove

Koristeći tehnologiju Fayteqa, Facebook bi mogao micati ili dodavati predmete i pozadine iz živog video prijenosa. Nakon što ih je Facebook kupio, na službenom sajtu Fayteqa stoji kako su obustavili svu proizvodnju i daljnji rad. Sjedište kompanije je u Erfurtu.

Fayteq je osnovan 2011. godine te trenutno zapošljava desetak ljudi. Kompanija je nastala na Tehničkom fakultetu Ilmenau. Osim manipulacije videa, Fayteq također nudi napredne usluge praćenja FayIN. U posljednjih nekoliko godina, Facebook je kupio veći broj europskih startupova, poput Two Big Ears u Velikoj Britaniji, InfiniLED u Irskoj te ProtoGeo u Finskoj.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru