Ako ste ljubitelj festivala, ovog ljeta morate svratiti na tvrđavu Punta Christo

Čak 4 velika festivala garantiraju Puli dobru sezonu i više desetaka tisuća stranih posjetitelja

Agencija Pozitivan ritam je najavila bogatu ljetnu festivalsku sezonu 2015. na tvrđavi Punta Christo pored Pule, te niz događanja u cijeloj regiji koji će poslužiti kao zagrijavanje za ljetne mjesece. Na jedinstvenoj lokaciji 200 godina stare tvrđave Punta Christo pored Štinjana ovo ljeto održat će se čak četiri festivala. Kalendarskim redoslijedom to su Slurp!, Seasplash, Dimensions i Outlook festival.

“Već ovog petka u Puli nastupa Anthony B, jedan od najatraktivnijih reggae izvođača današnjice, a odmah dan kasnije Petar Dundov u tunelima Zerostrasse ispod Pule. Time započinjemo niz launch partija za festivalsku sezonu 2015., koji će se u sljedećih 60-tak dana održati na području čitave regije. Među njima treba istaknuti veliki warm up party za Outlook festival, 22. svibnja na Zagrebačkom velesajmu na kojem nastupa legenda drum’n’bass glazbe Goldie“, izjavio je na ovotjednoj press konferenciji Vedran Meniga, direktor Pozitivnog Ritma.

Festivalska sezona počinje krajem lipnja

Tradicionalno prvi u nizu festivala je domaći Slurp!, serija ljetnih clubbing događanja promoviranih u zajedničkom konceptu. Za razliku od prethodne dvije godine kada su Slurp! otvarali renomirani predstavnici s domaće scene, Petar Dundov i Miss Sunshine, na prvom ovogodišnjem festivalskom izdanju, 20. lipnja, gostuje mladi i sve popularniji britanski producent s berlinskom adresom Dax J.

Ove godine 13. Seasplash, jedan je od najdugovječnijih hrvatskih festivala održat će se od 16. do 19. srpnja, a glavni gosti festivala su Inner Circle, pioniri reggae zvuka, zatim Nucleus Roots i Jah Free od većih međunarodnih imena, te niz jakih regionalnih izvođača; Elemental, Hornsman Coyote & Soulcraft, Superhiks, Sassja i ABOP. Kao posebno programsko iznenađenje Seasplash donosi suradnju sa Goulash Disko festivalom koji se nakon dvije godine održavanja na Visu ovog ljeta seli na tvrđavu Punta Christo.

Pula će po četvrti put postati epicentrom europske elektroničke glazbene scene i to od 26. do 30. kolovoza kada je na redu Dimensions festival. Ispod stoljetnih kamenih zidina i svodova pulske Arene, 26. kolovoza, krenut će uzbudljivo Dimensions putovanje, na koje će publiku tu večer povesti lideri ovog eklektičnog i progresivnog glazbenog smjera; Four Tet Live, Little Dragon i Floating Points. I ove godine na koncertu otvorenja Dimensions festivala pridružit će se svjetski poznati internet projekt Boiler Room, a već sljedeći dan festival se seli na štinjanski poluotok.

“Ovaj festival je poznat po intimnoj atmosferi, ali i inovativnom i raznolikom zvuku pa nam je osim najvećih imena house i techno scene ove godine velika čast ugostiti i jednog od rodonačelnika funka, Georgea Clintona, koji je predvodio R&B glazbenu revoluciju 70-tih”, najavila je Maja Gujinović iz Pozitivnog ritma.

Najveći europski festival bass glazbe po 8. puta u Puli

Tjedan dana nakon početka Dimensions festivala, u svoj dom na obali Jadrana po osmi put se vraća Outlook festival, najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture. Outlook festival bit će otvoren koncertom u pulskoj Areni 2. rujna, a glavni gosti su hip hop kolektiv Jurassic 5, jedan od najpoznatijih i najintrigantnijih britanskih producenata SBTRKT te pionirski drum ‘n’ bass bend Roni Size Reprazent Live. Već sljedeći dan na tvrđavi Punta Christo na 12 pozornica rasporedit će se preko 300 izvođača, a među njima svoj će festivaski debi imati domaća glazbenica osebujnog vokala i suvremenog, elektronskog mračnog hip hop zvuka Diyala.

Među prvim imenima Outlook festivala je kralj dancehall glazbe Beenie Man te Run The Jewels. Uz njih, nastupiti će i Madlib, jedna od ikona underground hip hopa i suradnik velikih imena poput Erykah Badu koji je za Outlook osmislio poseban desetosatni nastup.