Angela Lansbury s 89 godina pomela konkurenciju na dodjeli Oliviera

Peterostruka dobitnica Tonyja kolekciji je dodala i britansku kazališnu nagradu

Blithe Spirit photocall – LondonActress Dame Angela Lansbury onstage during a photocall at the Gielgud Theatre, in central London, where she will play the role of Madam Arcati in a new production of ‘Blithe Spirit’, her first West End role in almost 40 years.Dominic Lipinski Photo: Press Association/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Peterostruka dobitnica Tonyja Angela Lansbury svojoj je kolekciji nagrada dodala i kipić Oliviera. Tu je prestižnu nagradu osvojila za sporednu ulogu koja ju je na londonsku pozornicu dovela prvi put nakon 40 godina. Domaćoj je publici ova glumica vjerojatno najpoznatija po radu na serijalu “Murder, She Wrote”.

Lagsbury je Tonyja osvojila za ulogu Madame Arcati u Cowardovoj drami “Blithe Spirit”. Pobijedila je u konkurenciji koja se je sastajala od Lydije Wilson (koja je tumačila ulogu Kate Middleton u predstavi “Kralj Charels III.”) i Poebe Fox. Popularna Jessica Fletcher na West End se vratila prošle godine i to na upravo onu scenu na kojoj je njema majka debitirala kao glumica. Kad se vratila nakon četiri desetljeća izbivanja rekla da je povratak u London osjetila “kao povratak kući”.

Kritika je odlično prihvatila njezinu prvu londonsku izvedbu otkako je 1975. godine igrala Gertrudu u “Hamletu” postavljenom u National Theatreu, a uloga koja joj je osigurala Oliviera prema njenim je vlastitim riječima najbolja uloga koju je ikad odigrala u kazalištu.

https://www.youtube.com/watch?v=ftYBjZOUuDo

Angela Langsbury rođena je u istočnolondonskom kvartu Poplar. Njena je obitelj pripadala elitnim političkim krugovima uzme li se u obzir činjenica da joj je djed bio poznati laburistički zastupnik George Lansbury. U Ameriku se odselila kao čertnaestogodišnjakinja zbog ratnih razaranja koja su opustošila London za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Olivier je ove godine vrvio iznenađenjima

Još je jedna veteranka britanskog glumišta iznenadila svojom pobjedom. Penelope Wilton preotela je svjetski poznatoj Gillian Anderson kipića za najbolju žensku ulogu. Iz konkurencije je izbacila i Kristin Scott Thomas.

Predstava “Pogled s mosta” osvojila je čak tri velike nagrade za dramu – onu za najbolji revival, za najbolju režiju (Ivo van Hove) i za najbolju mušku ulogu (Mark Strong). U kategorijama koje se tiču mjuzikla dominirala je predstava “Sunčano poslijepodne” s čak četiri osvojene nagrade, dok je Kevin Spacey osvojio Oliviera za posebna dostignuća.