Autor fan fictiona 'Kraljeva družina' koji je tužio Amazon i Tolkienovu zakladu teško poražen na sudu

Osim plaćanja sudskih troškova, Demetrious Polychron morat će uništiti sve primjerke svoje knjige

Demetrious Polychron, autor fan fictiona “Kraljeva družina” (“The Fellowship of the King”), nadahnutog romanima iz serijala “Gospodar prstenova”, upravo je izgubio sudsku tužbu protiv Amazona i nasljednika autorskih prava J. R. R. Tolkiena.

Kako piše Guardian, Polychron je u travnju ove godine izašao s optužbom da je Amazonova serija “Gospodar prstenova: Prstenovi moći” nedozvoljeno preuzela dijelove iz njegove knjige i tako prekršila autorska prava. Nakon protutužbe američki je sud odbacio slučaj i ustvrdio suprotno, odnosno da je autor bio taj koji je nedozvoljeno preuzimao iz Tolkienova djela.

Sudac tužbu proglasio neozbiljnom

Sud je odredio i da Polychron mora uništiti sve fizičke i digitalne kopije “Kraljeve družine” nametnuvši pritom i trajnu zabranu bilo kakve distribucije spomenutog fan fiction serijala. Autor je u planu imao čak šest nastavaka na temelju prve knjige.

Kao rezultat protutužbe, Tolkienovoj zakladi i Amazonu potvrđeno je pritom i pravo na oko 134 tisuće dolara sudskih troškova.

Donoseći presudu sudac je izjavio da je izvorna tužba za kršenje Polychronovih autorskih prava bila nerazumna i neozbiljna, s obzirom na to da je čitava njegova knjiga u potpunosti bazirana na likovima i imaginariju iz “Gospodara prstenova”.

Važan uspjeh za nositelje prava

Britanski odvjetnik koji je zastupao vlasnike Tolkienove ostavštine izjavio je kako je riječ o važnome uspjehu za njegove nasljednike, “koji neće dopustiti neautoriziranim piscima i izdavačima da na ovakav način zarađuju na Tolkienovim obožavanim djelima”.

“Ovaj je slučaj uključivao ozbiljno kršenje autorskih prava ‘Gospodara prstenova’, poduzeto s ciljem komercijalne koristi, a zaklada se nada da će dodjela trajne zabrane i plaćanje odvjetničkih troškova biti dovoljni da razuvjere druge koji možda imaju slične namjere”, zaključio je.