Berlinski političari osudili antiratne poruke sa završne večeri festivala: 'To predstavlja težak teret za Berlinale'

Ceremoniju zatvaranja festivala obilježile su mnoge izjave podrške narodu Gaze i Palestine

FOTO: Monika Skolimowska/dpa (Photo by Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Odmah nakon zatvaranja i ceremonije dodjele nagrada, Berlinale se našao na udaru kritike zbog “političnosti”, piše Screen Daily. Naime, lokalni političari iz berlinske skupštine negoduju zbog antiratnih poruka koje su izrekli dobitnici nagrada i članovi žirija na gala večeri zatvaranja u subotu navečer.

Joe Chialo, berlinski senator za kulturu, napisao je na X-u (nekadašnji Twitter): “Kultura bi trebala pružiti prostor za raznolika politička mišljenja, ali ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada Berlinalea obilježena je isključivo anti-izraelskom propagandom, koja ne bi smjela imati mjesta na pozornicama Berlina.”

Govoreći za lokalnu radijsku postaju RBB, Melanie Kühnemann-Grunow, glasnogovornica za medijsku politiku Socijaldemokrata (SPD), rekla je: “Berlinale je pretrpio štetu, a hoće li se to moći izliječiti ostaje za vidjeti.”

‘Težak teret’

Daniela Billig, glasnogovornica za umjetničku politiku Zelenih u berlinskom parlamentu, u intervjuu za istu radijsku postaju rekla je: “Subotnji incidenti predstavljaju težak teret za novu direktoricu festivala. Kulturna scena je sebi nanijela štetu ovime.”

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner (CDU), koji se nedavno vratio sa službenog dvodnevnog posjeta Izraelu i Palestini, rekao je u izjavi za berlinski dnevnik Der Tagesspiegel da Berlin ima “jasan stav kada je riječ o obrani slobode.”

“To također znači da je Berlin čvrsto na strani Izraela. Nema sumnje u to,” rekao je Wegner.

‘Puna odgovornost je na Hamasu’

“Puna odgovornost za duboku patnju u Izraelu i pojasu Gaze leži na Hamasu,” nastavio je. “Kraj te patnje, oslobađanje svih talaca i obustava rata u njihovim je rukama. Ovdje nema mjesta za relativizacije. Očekujem mjere od novog upravnog tima Berlinalea,” završio je Wegner.

S obzirom na povijest Njemačke u prošlom stoljeću, političari te zemlje posebno su osjetljivi na tvrdnje da Berlinale pruža platformu za ono što bi se moglo smatrati antisemitskom retorikom.

Senator za kulturu Chailo stoga je krajem 2023. godine pokušao uvjetovati financiranje kulturnih institucija, i to potpisivanjem “antidiskriminacijske” klauzule u kojoj stoji da se tražitelj sredstava “zalaže za raznoliko društvo te je protiv bilo kakvog oblika antisemitizma”. Ipak, bio je prisiljen povući tu klauzulu nakon samo mjesec dana, i to nakon što je 6000 umjetnika prosvjedovalo protiv onoga što su doživjeli kao ograničenje slobode umjetnosti i slobode izražavanja.

Prosvjedi na festivalu

Podsjetimo, ceremonija zatvaranja festivala u subotu navečer bila je obilježena mnogim izjavama podrške narodu Gaze i Palestine od strane dobitnica i dobitnika nagrada, uz tvrdnje da izraelska vlada provodi genocid i apartheid u Palestini. Prije nego što su nagrade bile objavljene, suvoditeljica ceremonije Mariette Rissenbeek rekla je: “Ovaj strašan rat pokrenuo je mnoge ljude na akciju. Zahtijevamo od Hamasa da oslobode taoce, ali također molimo Izrael da učini sve moguće da spasi civilno stanovništvo u pojasu Gaze. Sada nam je potrebno političko rješenje kako bismo imali miran suživot u ovoj regiji.”

U sljedeća dva sata dobitnici su nagrada – uključujući Juliana Rojasa iz Brazila, američkog redatelja Bena Russella, ali i članicu žirija i francusku redateljicu i antropologinju Vérénu Paravel, kao i francusko-senegalsku redateljicu i dobitnicu Zlatnog medvjeda Mati Diop – izražavali svoju solidarnost s palestinskim narodom.

Paravel je nosila i natpis na leđima “Prekinite rat odmah”, dok je čitala obrazloženje za pobjednički dokumentarac “No Other Land”. Film je režirao palestinsko-izraelski kolektiv koji uključuje palestinskog redatelja Basela Adru i izraelskog redatelja Yuvala Abrahama.

‘Nismo jednaki’

Prilikom primanja nagrade, Abraham je rekao: “Za dva dana vratit ćemo se u zemlju gdje nismo jednaki. Ja živim pod civilnim zakonom, a Basel pod vojnim zakonom. Živimo 30 minuta jedan od drugoga, ali ja imam pravo glasa, a Basel ne.

Slobodan sam kretati se gdje želim u ovoj zemlji, ali Basel je zaključan poput milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali. Ova situacija nejednakosti i apartheida mora završiti,” rekao je izraelski redatelj.

Abraham je podijelio snimku svog govora na X-u sljedeći dan, napominjući da je označen kao “antisemitski” od strane izraelske televizijske postaje Kan 11, ali da on i dalje “stoji iza svake riječi.”

Uslijedio i proizraelski prosvjed

Proizraelski prosvjed uslijedio je u nedjelju poslijepodne ispred kina Zoo Palast, i to prije prikazivanja spomenutog dokumentarnog filma “No Other Land”.

Uprava Berlinalea nakon svega je dala izjavu za lokalni večernji program RBB-a: “Poštujemo sve poruke gostiju i dobitnika nagrada, to su njihova neovisna individualna mišljenja i ne odražavaju stavove Berlinalea.”