Izraelskom redatelju prijete smrću zbog filma nagrađenog na Berlinaleu, odbija se vratiti kući

Redatelj je s palestinskim kolegom snimio film o uništavanju 19 palestinskih zaselaka na jugu Zapadne obale

FOTO: Monika Skolimowska/dpa (Photo by Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Izraelski filmaš Yuval Abraham, koji je osvojio jednu od najprestižnijih nagrada na netom završenom filmskom festivalu Berlinale, suočava se s prijetnjama smrću zbog svog rada. Naime, nakon što je ceremonija dodjele nagrada od strane njemačkih političara bila proglašena “antisemitskom”, filmaš i članovi njegove obitelji dobili su brojne prijetnje, zbog čega je redatelj za sada odgodio i povratak u Izrael, piše Guardian.

Podsjetimo, 29-godišnji Abraham osvojio je u subotu nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinaleu. Riječ je o filmu “No Other Land”, koji prikazuje uništavanje 19 palestinskih zaselaka na jugu Zapadne obale, na području koje je poznato kao Masafer Yatta.

Abraham je nakon primanja nagrade u svom govoru zahvale osudio apartheid i pozvao na primirje u Gazi, a bio je to samo jedan od mnogih trenutaka tijekom završne ceremonije tijekom kojih su filmaši izrazili solidarnost s Palestincima. Ti su govori izazvali burne reakcije u njemačkim medijima sljedećeg dana, a neki su ih političari okarakterizirali “antisemitskim”.

‘Ovo je skandalozno’

“Stajati na njemačkom tlu kao sin preživjelih u holokaustu i pozivati na primirje – a zatim biti označen kao antisemit – nije samo skandalozno, već doslovno stavlja židovske živote u opasnost”, rekao je Abraham Guardianu.

“Ne znam što Njemačka pokušava postići ovime”, dodao je. “Ako je ovo njihov način nošenja sa svojom krivnjom zbog holokausta, to je besmisleno.”

Redatelj je rekao i da se planirao vratiti u Izrael dan nakon završne ceremonije, ali da je promijenio planove tijekom zaustavljanja u Grčkoj, kada je uvidio da i izraelski mediji opisuju njegov govor kao antisemitski.

Napadaju i njegovu obitelj

Osim što je primio prijetnje smrću na društvenim mrežama, Abraham je rekao da je nekoliko osoba došlo i do kuća članova njegove obitelji u Izraelu, što ih je natjeralo da napuste domove zbog straha za vlastitu sigurnost.

Abraham, čija je baka rođena u koncentracijskom logoru, dok je većina očevih rođaka bila ubijena u holokaustu, dodao je: “Možete kritizirati naš govor zahvale, možete reći da smo trebali spomenuti događaje od 7. listopada – sve je to legitimno. Ali, Njemačka koristi termin koji je osmišljen kako bi zaštitio Židove, ne samo kako bi ušutkala Palestince, već i kako bi ušutkala Židove i Izraelce koji su kritični prema okupaciji i koriste riječ apartheid. To je opasno, jer obezvređuje pojam antisemitizma.”

Palestinski redatelj Basel Adra, koji je također radio na filmu “No Other Land”, rekao je tijekom subotnje ceremonije da se teško nosi s proslavom uspjeha svog filma dok ljudi u Gazi “bivaju poklani i masakrirani” te je pozvao Njemačku da prestane s izvozom oružja u Izrael.

Abraham je izrazio zabrinutost i za sigurnost svog kolege, koji se nakon Berlinalea vratio u svoje selo na Zapadnoj obali, koje je okruženo izraelskim naseljima.

Yuval Abraham i Basel Adra na Berlinaleu AFP