Cijeli svijet broji sitno do objave nominacija za ovogodišnje Oscare, a ovo trebate znati prije tog trenutka

Očekuje se da bi DiCaprio ove godine mogao dobiti prvog Oscara

A worker carries an Oscar statue to a press event held by Filmstudios Babelsberg in Potsdam, eastern Germany following the sucess of the "Grand Budapest Hotel" at the Oscars on February 23, 2015. The film, which was awarded 4 Oscars, Best original soundtrack, Best costume design, Best make-up / hairstyling and Best production design, was co-produced by Filmstudios Babelsberg. AFP PHOTO / DPA / RALF HIRSCHBERGER   +++ GERMANY OUT +++ / AFP / DPA / RALF HIRSCHBERGER
FOTO: AFP

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti u četvrtak će objaviti nominacije za 88. dodjelu najprestižnijih filmskih nagrada Oscara. Nominacije će biti objavljene u četvrtak rano ujutro po mjesnom vremenu u Los Angelesu (14.30 sati po srednjoeuropskom).

Pobjednici Zlatnih globusa, drama Povratnik i pustolovni film Marsovac, te film o lezbijskoj romansi Carol i Spotlight o istrazi Boston Globea kojom je otkriven skandal svećenika pedofila, imaju se pravo nadati nominacijama.
A među nominiranim filmovima mogle bi se naći i novi nastavci iz serijala Ratova zvijezda i Pobješnjelog Maxa, smatraju kladioničari.

Tko su favoriti

Redateljske nominacije očekuju se za Alejandra Gonzaleza Inarrita za Povratnika, Ridleyja Scotta koji je režirao konroverznog Marsovca, te Adama McKaya (Oklada stoljeća), Georgea Millera (Pobješnjeli Max) ili Toma McCarthya (Spotlight).

Leonardo DiCaprio, koji je najveći favorit za Oscara, sigurno će dobiti svoju petu glumačku nominaciju (Povratnik), kao i Matt Damon za ulogu u Marsovcu. Kladioničari misle da će nominacija za najbolju mušku ulogu vjerojatno pripasti i Michaelu Fassbender za naslovnu ulogu u biografskom filmu Steve Jobs. Zanimljivo je i da se očekuje da će nominiran biti i Sylvester Stallone, koji u ovo doba godine obično biva nominiran za Zlatne maline, i to za mušku sporednu ulogu u filmu Creed.

https://twitter.com/Oscars_Live/status/685994336379535360

U ženskoj kategoriji najčešće se spominju imena Cate Blanchett i Rooney Mare (obje su igrale u Carol), odnosno Brie Larson koja bi pak svoju nominaciju mogla zaslužiti zahvaljujući angažmanu u filmu Soba.