Danas počinje 'Fantastic Zagreb', zanimljivi filmski festival fantastike i srodnih žanrova

Tijekom 9 dana publika će moći uživati u projekcijama na otvorenom i u kinima

FOTO: nina djurdjevic/Fantastic-zagreb.com

Projekcijom višestruko nagrađivanog korejskog trilera “Koma dan!” na ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu večeras počinje peto izdanje festivala fantastike i srodnih žanrova Fantastic Zagreb film festival koji do 4. srpnja donosi bogat program vrhunskih filmova fantastike i srodnih žanrova iz čitavog svijeta.

Do duboko u noć zagrebačka će filmska publika tijekom devet festivalskih dana moći pogledati izbor intrigantnih, fantastičnih i začudnih filmova iz Švedske, Njemačke, Francuske, Srbije i drugdje, te neke od ponajboljih filmova s istaknutih svjetskih festivala, a kao posebna su novost najavljena i dva dokumentarna filma.

Projekcije i na Medvedgradu

Trileri, fantastika, suspens, eksperimentalni filmovi, začudne drame, horori i kratki filmovi, osim na ljetnoj pozornici Tuškanac gledatelje čekaju i u kinu CineStar u Branimir Centru, a održat će se i posebno odabrane projekcije na Medvedgradu koje će “pružiti pravo ozračje i kulisu za žanrovske noći”.

Program se u subotu 27. lipnja nastavlja u CineStaru projekcijom belgijskog trilera “The Treatment”, mračnog trilera rađenog prema istoimenom romanu na temu pedofilije. Na ljetnoj pozornici Tuškanac bit će upriličena projekcija filma “Ex Machina” u kojemu mladi programer sudjeluje u inovativnom eksperimentu o umjetnoj inteligenciji koji radi na vrednovanju ljudskih osobina umjetno stvorenog bića u prekrasnom ženskom tijelu.

Drugu festivalsku večer zaključit će na ljetnoj pozornici Tuškanac film “The Wicker man”, čija radnja prati detektiva koji dolazi na izolirani škotski otok istražiti nestanak lokalne djevojčice. Mještani tvrde kako ne znaju tko je ona te da je nikad nisu vidjeli, usprkos činjenici da je upravo netko od njih policiji prijavio njezin nestanak. Projekcija je posvećena nedavno preminulom glumcu Christopheru Leeju.

U sklopu festivala i žanrovski forum

Uz brojne filmske projekcije, u sklopu festivala bit će organiziran i Europski žanrovski forum, paneuropski projekt Talina, Helsinkija i Zagreba koji će okupiti različite filmaše s ciljem povezivanja mladih i već dokazanih europskih filmskih producenata, redatelja, scenarista i drugih sudionika filmske industrije.

“Za sve gladne obožavatelje pokretnih slika s okusom fantastike i srodnih žanrova, filmoljupce te radoznale putnike namjernike, peto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala od 26. lipnja do 4. srpnja donosi najslasnije i dosad neviđene slikopise na ovim prostorima. Programi “Panorama”, “Orient Express”, “Ponoćno ludilo”, “Vizije”, “Americana”, “Kratki filmovi” i “Sretan rođendan!” ispunit će vas fantastikom, misterijama, suspensom, hororima, azijskim poslasticama, borilačkim ostvarenjima, psihološkim dramama, animacijom, trilerima, mračnim komedijama, akcijom, uvrnutim autorskim djelima i off beat biserima”, poručuju organizatori.