DC Comics upravo je ušao u veliki pravni rat s Rihannom. Tvrde da im je ukrala ime Robyn

Pjevačica pokušava napraviti liniju odjeće s imenom Batmanovog pomoćnika

American actor Burgess Meredith playing the Penguin, American actor Cesar Romero playing the Joker, American actor Burt Ward (Bert Gervis Jr.) playing Robin, American actor Adam West (William West Anderson) playing Batman and American actress Julie Newmar playing Catwoman in the TV serie Batman. 1966 ©MP/Portfolio/Leemage
FOTO: leemage/AFP

U ovom trenutku svijet svjedoči možda i najbizarnijoj pravnoj bitci ikad. Poznata kompanija DC Comics, poznata po tome što izdaje, između ostalih, i strip o Batmanu, pokušava osporiti pravo slavne pjevačice s Barbadosa, Rihanne, da na tržište plasira svoju novu robnu marku nazvanu “Robyn”.

Puno ime pjevačice, naime, glasi Robyn Rihanna Fenty, a njezina je kompanija, Roraj Trade, još prošle godine pokušala ovo ime registrirati za potrebe neke buduće franšize čija bi djelatnost trebala uključivati distribuciju odjeće i kozmetike.

Pretpostavljam da ste shvatili u čemu DC vidi problem. Rihannino pravo ime preslično je onom jednoga njihovog junaka (dobro, pomoćnika junaka, ili sidekicka kako se takvi likovi stručno zovu) pa se sad svojski trudi zaustaviti plasman Rihanninog novog brenda zbog toga jer se boje da bi njeni proizvodi zbog nominalnih sličnosti mogli izazvati nesporazume unutar njihovih čitateljskih krugova.

Službeni razlozi tužbe

Sudeći po spisima koji su dosad dostupni, DC comics uložio je tužbu protiv Rihannine tvrtke zbog “istog i/ili vrlo sličnog imena” jednog od njihovih strip-junaka i njenog novog brenda pa “je izvjesno da bi to moglo izazvati nespurazume, manipulaciju i obanu javnosti” zbog velike mogućnosti da se ova dva imena međusobno poveže.

No postignu li dvije strane uskoro neki dogovor oko svojih nesuglasica, vrlo je izvjesno da će se u cijelu ovu smiješnu priču morati uključuti i neki službeni mehanizmi kako bi se raspravilo o stvarnim sličnostima, odnosno razlikama brendova “Robin” i “Robyn”.

Povijest se stalno ponavlja

Rihanna je već i prije bila upletena u slične priče. Pjevačica je 2013. godine tužila modnu kuću Top Shop zbog toga što je neovlašteno koristila print njezine fotografije na jednoj od svojih majca i dobila spor. Nije niti DC comicsu stran sud pojam. Pred nekoliko godina ih je godina tužio nasljednik tvorca lika Supermana, Joea Shustera, oni su taj sudski spor dobili i ostvarili apsolutna autorska prava.

No, DC comics nedavno je izazvao i veliku kontroverzu povezanu s objavom naslovnice stripa koja prikazuje Jokera kako na nišanu drži Batgirl. Cijela je stvar eskalirala i internes se podijelio u dva tabora: jedan koji se zalagao za promjenu naslovnice i drugi koji je navijao za to da se ona ne promijeni. DC je na kraju ipak povukao spornu naslovnicu.

Eto, svjedoci smo nekakvih ludih vremena. Preostaje nam pričekati još samo trenutak u kojem će se i švedska pjevačica Robyn pronaći u istoj sudnici s Riri i cijelom četom DC-jevih odvjetnika.