Domaći animirani i eksperimentalni filmovi trenutno se prikazuju na nekoliko svjetskih festivala

U tijeku su dva dosta bitna festivala u New Yorku i na otoku Krfu

FOTO: HAVC

Osmi Imagine Science Film Festival počinje danas i traje do 24. listopada u New Yoku, a u natjecateljskom programu prikazat će se animirani filmovi “A.D.A.M.” Vladislava Kneževića i “Glad” Petre Zlonoge, dok će se u ostalim programima festivala prikazati još tri domaća naslova.

Festival Be there! traje do 18., a u natjecateljskim programima tog festivala koji se održava na grčkom otoku Krfu prikazuje se “Stakleni čovjek” Daniela Šuljića, “Razgovor” Ane Horvat, manjinska koprodukcija “Život s Hermanom H. Rottom” Chintis Lundgren te eksperimentalan film Dalibora Barića “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji”.

Zrak u fokusu SFF-a

U ostalim programima Imagine Science Film Festivala prikazat će se animirani film “Čoban” Matije Pisačića, “Najmanji” Tomislava Šobana i “Amnezijak na plaži” Tomislava Babića. Inače, fokus ovogodišnjeg festivala je zrak i sva njegova svojstva (disanje, aeronautika, vrijeme, klima…), a ove će godine prikazati 116 kratkometražnih i 10 dugometražnih filmova.

Peti po redu Be there! festival u nekoliko natjecateljskih programa prikazuje četiri domaća naslova, dok će se u sklopu festivala prikazati 707 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Umjetnički direktor festivala Vassilis Kroustallis izjavio je kako “ovogodišnji odabrani filmovi nisu samo izvanredni, nego hrabro i s puno satire odražavaju činjenice i situacije u skladu s temom festivala koja glasi: Mnogobrojna lica Europe”.