Sinoć je počeo SFF, a mi smo pretražili koji se sve hrvatski filmovi i koprodukcije tamo prikazuju

Mali pregled domaće produkcije na sarajevskom festivalu

Jučer je počeo Sarajevski, najjači filmski festival u regiji, koji će trajati do 20. kolovoza. Telegramov Boris Homovec detaljno je, pred koji tjedan, analizirao cijeli program.

Homovec je istaknuo kako će se hrvatski filmovi uglavnom prikazivati revijalno, a ne u važnijim natjecateljskim programima. No, recimo, obećavajući debitantski film, Transmania, našao se u jednom od značajnijih programa ovogodišnjeg SFF-a.

Priličan broj hrvatskih autora ide u Sarajevo

Publika u Sarajevu imat će prilike gledati još neke hrvatske filmove te koprodukcije. U natjecateljske i nenatjecateljske programe SFF-a uvršteno je deset naših filmova, dok će dva domaća filma (i jedna serija) u Sarajevu biti prikazani premijerno.

Popratni programi SFF-a također su krcati domaćim naslovima, a listu svih hrvatskih naslova koji će se prikazivati u popratnim programima možete pogledati OVDJE.

 

1. Katarina Zrinka Matijević: Iza zrcala

Radi se o poetičnom srednjemetražnom dokumentarcu redateljice Katarine Zrinke Matijević koji će biti prikazan u glavnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova SFF-a.

2. Igor Šeregi: ZG80

ZG80 komično je intonirana drama debitanta Igora Šeregija koji bi ovim obećavajućim filmom mogao ponoviti uspjeh Metastaza. Šeregijev ZG80 bit će na SFF-u premijerno prikazan.

3. Ivan Ramljak: Kino otok

Ramljakov srednjemetražni dokumentarac Kino otok također će se natjecati u glavnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova.

U pitanju je još jedan poetski dokumentarac ovaj put o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća.

4. Grupa redatelja: Transmania

Ambiciozni omnibus Transmania okupio je grupu od 15 renomiranih hrvatskih redatelja (Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica, Sara Hribar), a prikazat će se u natjecateljskom programu dugometražnih filmova izvan konkurencije.

5. Zrinko Ogresta: S one strane

Ogrestin dugometražni igrani film S one strane posjetitelji SFF-a gledat će u sklopu programa U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije.

6. Rade i Danilo Šerbedžija: Oslobođenje Skoplja

Večeras se u Sarajevu prikazuje kompleksna drama o događajima koji su pratili događaje u Skoplju uoči, za vrijeme te nakon II. svjetskog rata, nastala je kao koatorski projekt Rade i Danila Šerbedžije.

7. Irena Škorić: Neželjena baština

Stominutna priča Neželjena baština govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Glazbu za novi Škorićkin film skladao je naš bivši predsjednik Ivo Josipović, a u Sarajevu će biti premijera.

8. Mihajlo Jevtić: Četiri pasoša

Dugometražni dokumentarni film Četiri pasoša srpskog redatelja Mihajla Jevtića nastao je u hrvatsko-srpsko-njemačkoj koprodukciji.

Prikazuje osobno putovanje redatelja kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke snimljene na Super 8-milimetarskom filmu te animirane sekvence snova i sjećanja.

9. Mladen Kovačević: Zid smrti, i tako to

Riječ je o još jednom dugometražnom dokumentarcu koji će se natjecati u glavnom programu SFF-a. Zid smrti, i tako to snimljen je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji.

10. Miroslav Sikavica: Zvir

5feei98936hx63ohin3ivyd6s6i

Sikavičin kratki igrani film Zvir prikazat će se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova.

11. Yorgos Zois: Trema

Riječ je o debitantskom dugometražnom igranom filmu čije je snimanje podupro HAVC, a radi se o zanimljivom tumačenju kazališne predstave u kojoj život oponaša umjetnost, a ne obrnuto.

12. Cristi Puiu: Sieranevada

Dugometražni igrani film Sieranevada još je jedan sjajan primjer manjinske koprodukcije u kojem je jednu od važnijih uloga ostvarila naša glumica Petra Kurtela.

13. Miloš Radović: Dnevnik mašinovođe

Radovićeva melodrama Dnevnik mašinovođe snimljena je uz potporu HAVC-a, a posjetitelji SFF-a imat će je u Sarajevu prilike prvi pogledati.

14. Dalibor Matanić: Novine

Realno, nije riječ o filmu već o televizijskoj seriji, ali će sarajevska publika prva premijerno pogledati dvije epizode Matanićevih Novina pa je vijest svakako vrijedna spomena.