Francuska bi uskoro i umjetničkim djelima trebala omogućiti pravo na azil

Francuska se na ovaj korak odlučila zbog sve veće prijetnje Islamske države

French President Francois Hollande leaves after addressing a press conference on climate change with French farmers at the Elysee Palace in Paris on November 20, 2015. AFP PHOTO / POOL / MICHEL EULER / AFP / POOL / MICHEL EULER
FOTO: AFP

Francuski predsjednik Francois Hollande prošli je tjedan na UNESCO-voj konferenciji održanoj u Parizu najavio da Francuska u svoj sustav planira implementirati pravo na azil umjetničkih djela kojima prijeti uništenje od Islamske države.

Obraćajući se kulturnom tijelu UN-a samo četiri dana nakon terorističkih napada u kojima je u ubijeno 130 ljudi, Hollande je rekao da se pravo na azil zasad odnosi na ljude, ali da bi se trebalo odnositi i na umjetnička djela. U istom je govoru izjavio i da teoristi u ovom trenutku ugrožavaju arheološka nalazišta, odnosno da naplaćuju poreze na artefakte koji će kasnije završiti na crnom tržištu.

Francuska planira postrožiti i kontrole prilikom uvoza kulturnih dobara, a u svoju će legislativu uvesti i rezolucije UN-a pomoću kojih bi se trebalo stati na kraj transportu, tranzitu i trgovini kulturnih dobara koja su ilegalno iznesena iz zemalja svojega porijekla.