Film Goran ovih je dana dobio vrlo važnu nagradu u Montrealu. Kratko smo popričali s režiserom Nevijom Marasovićem

Fantasia Film Festival jedan je od najuglednijih žanrovskih festivala

Odjeknula je vijest da je naš kazališni, televizijski i filmski glumac Franjo Dijak, inače stalni član Gavellinog ansambla, na jednom od najprestižnijih žanrovskih festivala na svijetu, Fantasia Film Festivalu u Montrealu, osvojio nagradu Cheval Noir za najboljeg glumca.

Tu ulogu ostvario je u filmu Goran kojeg je režirao Nevio Marasović. “Nažalost nitko od nas nije bio u Kanadi, ali nagrada nam svima znači puno s obzirom na to da se radi o najvećem žanrovskom festivalu u Sjevernoj Americi”, rekao nam je Marasović.

“Na Fantasiji je, inače, igralo 137 filmova, a nagrade se dodijeljuju u samo pet kategorija, tako da smo presretni što smo pobijedili u toliko jakoj konkurenciji”, dodao je. Osim Gorana svjetsku premijeru na Fantasiji imao je i Mel Gibson sa svojim Blood Fatherom tako da se može slobodno reći da je Dijak pobijedio, eto, i Gibsona.

Goran je bio izazovan projekt

Radnja filma smještena je u Gorski kotar, a Dijak u Goranu igra taksista koji brine za svoju slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost.

Marasović je na scenariju radio s norveškim scenaristom Gjermundom Gisvoldom, a kako je to izgledalo opisao je svojevremeno za Telegram. “Prošle godine sam na jednoj scenarističkoj radionici upoznao nevjerojatno talentiranog norveškog scenarista i književnika Gjermunda Gisvolda u čije sam se tekstove zaljubio na prvu i predložio mu suradnju. Dogovor je bio da ga dovučem u Zagreb za božićne praznike i da kroz ta dva tjedna preko dana radimo, a da se noću zabavljamo i vrijeme je proletjelo.”

Ispričao nam je i s kakvim su se problemima borili neposredno prije, odnosno tijekom snimanja. “Kako je cijela poanta filma bila snimiti sniježni film, kojega nije bilo kad smo mi krenuli u izvidnicu, bojali smo se da cijela priča neće funkcionirati. Međutim, kad smo krenuli u ozbiljno snimanje početkom drugog mjeseca, snijeg je isti čas počeo bestijalno padati i nastavio je padati svaki božji dan snimanja.”

Jeep zatrpan snijegom
Jeep zatrpan snijegom telegram

Prilično obećavajuć cast

Ekipa je, kaže, na kraju smo zaglavila u snježnoj oluji iz koje su ih vadile ralice uz pomoć HGSS-a. “Pritom smo izgubili sva vozila osim dva džipa, svu opremu i tehniku, sve je ostalo zatrpano snijegom. Na kraju su se sve te muke sa snijegom isplatile jer film izgleda kao da je sniman na krajnjem sjeveru Norveške, a ne u mediteranskoj Hrvatskoj”, otkrio nam je.

Film je, inače, producirao sve prisutniji Danijel Pek dok su glazbu radila braća Sinkauz. Osim Dijaka u filmu se pojavljuju još Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc, a Goran bi u kina trebao stići početkom iduće godine.

REDATELJ NEVIO MARASOVIĆ, GLUMAC JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ I SCENARIST GJERMOND GISVOLD RADE NA SCENARIJU NA VISU
NEVIO MARASOVIĆ, JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ I SCENARIST GJERMOND GISVOLD RADE NA SCENARIJU NA VISU telegram