HBO je najavio novu originalnu seriju, bavit će se katastrofom u Černobilu

Serija će obraditi razloge nesreće i opseg posljedica

FOTO: AFP

HBO ukoro počinje sa snimanjem mini-serije o katastrofi u Černobilu. 1986. je zbog nesigurnog dizajna sovjetskih nuklearnih reaktora i ljudske greške došlo do eksplozije u černobilskoj nuklearnoj elektrani. Sama eksplozija nije bila pretjerano razorna, no uzrokovala je ispuštanje velike količine radioaktivne prašine, čak devet puta više nego što je ispustila bomba bačena na Hirošimu, a incident je proglašen najvećom nuklearnom katastrofom u povijesti.

HBO-ova serija odgovorit će na pitanja zašto i kako je došlo do nesreće, te će se pozabavit s događajima koji su prethodili katastrofi, samom eksplozijom i posljedicama katastrofe na globajnoj razini. Poseban naglasak bit će na hrabrim ljudima koji su riskirali zdravlje u nastojanju da raščiste kontaminirana područja.

Snimanje serije počinje na proljeće

U glavnoj ulozi ćemo gledati Jareda Harrisa (Mad Men, The Expanse) kao Valeryja Legasova, čuvenog znanstvenika kojeg je sovjetska vlada postavila za glavnog istražitelja nesreće. Serija će prikazati i spletke sovjetske vlade u nastojanjima da se cijeli slučaj zataška, zbog čega je na kraju Legasov počinio samoubojstvo.

Chernobyl će imati pet epizoda, scenarij za seriju je napisao scenarist zadnja dva nastavka Mamurluka Craig Mazin, a režirat će je Johan Renck, redatelj tri epizode Vikinga i Breaking Bada. HBO je započeo s pretprodukcijom, a snimanje kreće na proljeće 2018.