Nismo oduševljeni novim Batman stripom koji radi Frank Miller

Legendarni pisac i crtač strip je nazvao 'Superiorna rasa'

FOTO: DC Comics

Frank Miller je jedan od 5 najboljih crtača i pisaca stripova svih vremena. Čovjek je stvorio Sin City, 300 i Ronina. Stvari koje je radio s već postojećim likovima su bile potpuno revolucionarne. Potpuno je preporodio Daredevila, Elektru i Wolverinea. No ono što je napravio s Batmanom će ostati zauvijek zapamćeno. Njegov ‘Dark Knight Returns’ potpuno je promijenio svijet stripa. Bio je to početak grafičkih novela, autorskih radova koji su se mogli mjeriti s bilokojom ozbiljnom literaturom.

Na žalost, Miller je ostario. I pomalo izgubio razum. Pod stare dane je počeo štancati filmove po svojim stripovima koji su svi redom jedan gori od drugog, a stripom se sve manje bavio. Izgleda da se odlučio vratiti velikim stripovskim izdanjima i to s nečim poprilično kontroverznim.

Sumanuta nekorektnost u stripovima

DC Comics je kasno sinoć objavio da Miller radi na novom Batman nastavku. S vrlo neobičnim imenom – ‘The Dark Knight: The Master Race’. Odnosno, ‘Vitez tame: Superiorna rasa’. Miller nije baš poznat po svojoj političkoj korektnosti. U njegovom ‘All-Star Batmanu’, Batman praktički siluje Black Canary, Robina naziva retardiranim, a Wonder Woman sve muškarce zove ‘bankama sperme’. U ‘Holly Terroru’ ima lažnog Batmana koji muči muslimane.

Ima jedna dobra vijest. Miller neće strip pisat sam, već će mu pomoći Brian Azzarello, poprilično sposoban pisac. Ali nisam baš siguran koliko će moći obuzdati Millera. Pogotovo kada mu je DC već dopustio da strip nazove ‘Superiorna rasa’. Ovo ne može završiti dobro.

ZZ04FC2B32
Promotivni poster za novog Millerovog Batmana DC Comics