Jedan umjetnik je malo predoslovno shvatio zlatni rez pa mu je prilagodio lica poznatih. Rezultati su zabrinjavajući

Zlatni rez je doživio još jedan poraz: dokazano ne određuje ljepotu neke osobe

Poznati (dobro, i nepoznati) ljudi imaju nevjerojatnu potrebu premještati stvari po licu. Stvari koje su već jako dugo vremena na jednom mjesto u nisu predviđene za premještanje. Zato sada i imamo reality emisije kao ‘Botched’, u kojima se cijeli svijet smije ljudima kojima nisu uspjele plastične operacije. Ove slike ovdje nisu neuspjele plastične operacije. Ali jesu neuspjele potrage za savršenom ljepotom. Lica su deformirana da bi se uklopila u zlatni rez.

Zlatni rez je prvi put opisan u Euklidovim ‘Elementima’ prije 2300 godina i definiran je ovako: dva predmeta su u zlatnom rezu ako se manji dio prema većem odnosi kao veći prema ukupnom. Ova vrijednost se uglavnom izražava brojem 1.6180. Možda najpoznatija aplikacija zlatnog reza je zlatni pravokutnik koji se može podijeliti na savršeni kvadrat i manji pravokutnik koji ima iste odnose stranica kao i originalni pravokutnik.

Dokazivanje zaboravljenog koncepta

Legenda kaže da su ovaj princip koristili najveći – Leonardo da Vinci, Dali i Crobusier kada su stvarali svoja remekdjela. Teorija kaže da nam zlatni rez, te određene proporcije, govore kada je nešto lijepo a kada ne. Neki tvrde da se isti princip može primijeniti i na ljudska lica. Igor Kochmala, dizajner iz Rusije, odlučio je dokazati da to nije nužno točno. I ilustrirao ju je prilagođavajući lica poznatih glumaca zlatnom rezu. Isprobao je sve moguće varijante zlatnog reza.

fibonacci-celebrities-designboom-05
Aaron Paul
fibonacci-celebrities-designboom-04
Bryan Cranston
fibonacci-celebrities-designboom-03
Sylvester Stallone
fibonacci-celebrities-designboom-01
Nicholas Cage
fibonacci-celebrities-designboom-02
Jack Nicholson

Kao što vidimo, stvari baš ne funkcioniraju najbolje. Kochmalin projekt zapravo neodoljivo liči na jedan drugi projekt koji smo nedavno vidjeli. Jedan drugi umjetnik je napravio savršeno simetrična lica i tu smo vidjeli da to definitivno ne izgleda dobro. Možemo, onda, zaključiti da ljepota nije u savršenstvu ni simetriji.

Ovo je samo još jedan veliki udarac za zlatni rez. Nakon što smo prije nekoliko mjeseci pričali da je riječ zapravo o jednoj velikoj prevari, sada još jednom vidimo zašto je nemoguće retroaktivno primjenjivati zlatni rez na umjetnost. Ili ljude.