Jedna bitna galerija postavila je sjajnu izložbu koja demonstrira neraskidivu vezu vizualne umjetnosti i punka

Krajem 70-ih prvi put je prikazano kako vizualna umjetnost doprinosi punk pokretu

Alice Denney
FOTO: Paul Feinberg

“Za mene, punk rock je sloboda stvaralaštva. To je sloboda koju pojedinac ima u naumu da bude uspješan ili da bude neuspješan. Punk rock je slobodan da budeš ono što zaista jesi”, jedno davno je izjavila Patti Smith.

1975. Smith je izdala album “Horses” koji je imao snažan utjecaj na sve punkere koji su se pojavili kasnijih godina. Ova revolucionarna ploča se bavila raznim temama, od seksa i LGBT iskustava do samoubojstava i izvanzemaljaca. “Horses” je započeo period dominacije punk glazbe.

Kad se ovaj album promatra s odmakon od 40 godina koliko je prošlo od njegova izlaska, vidi se kako je punk bio usko povezan s drugim oblicima umjetnosti, a posebno fotografijom. Na naslovnici albuma nalazio se crno-bijeli portret Patti Smith, odjevenu u nešto što izgleda kao muško odijelo. Autor ove fotografije je Robert Mapplethorpe, a neki analitičari su godinama kasnije tvrdili kako je riječ o jednom od najboljih ženskih portreta u povijesti.

https://cocaine-zone.tumblr.com/post/119204335557

Od svojih ranih početaka, punk glazba je dosta koketirala s svijetom umjetnosti. 1978. Marc H. Miller i Bettie Ringma su u Washingtonu organizirali izložbu čiji je cilj bio pokazati kako vizualna umjetnost doprinosi punk pokretu. Vrijeme će pokazati kako je to bila prva punk izložba u povijesti.

pozivnica za prvu punk izložbu
pozivnica za prvu punk izložbu Catalyst.wpadc.org

Ova izložba je jednako važna za tu kulturu danas kao što je bila i u vrijeme kad je organizirana, jer je većina punk originatora i dalje aktivna. Galerija 98 Bowery iz New Yorka je sad napravila online katalog ove izložbe, i u njemu se nalaze neke od najvažnijih slika vezanih za ovaj pokret. Tu se mogu naći razna djela, od Ruth Marten pa sve do Alana Vege.

Donosimo selekciju nekih od najzanimljivijih djela nastalih kao rezultat ljubavne veze punk rocka i punk umjetnosti.

Alan "Suicide" Vega
Alan “Suicide” Vega Art-Rite magazine, 1977.
Alice Denney
Alice Denney Paul Feinberg
The Legend of Nick Detroit
The Legend of Nick Detroit Punk Magazine
Victor Bockris
Victor Bockris Marcia Resnick
X Motion Picture Magazine
X Motion Picture Magazine
Joe - The Cartoon Hero Gets Shit from Shit, Punk Magazine
Joe – The Cartoon Hero Gets Shit from Shit, Punk Magazine John Holmstrom
Ruth Marten
Ruth Marten Miller & Ringma
Punk Manifesto
Punk Manifesto Legs McNeil
Bettie and the LA Punk
Bettie and the LA Punk Curt Hoppe