Get Out je osvojio Oscara, pa je tako Jordan Peele postao prvi Afroamerikanac koji je dobio Oscara za scenarij

Ujedno je i treći filmaš u povijesti nominiran za tri Oscara za svoj prvi film

, Los Angeles, CA - 20180304 - 90th Academy Awards Press Room at Dolby Theatre

-PICTURED: Jordan Peele
-, Image: 365097022, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images
FOTO: Profimedia, INSTAR Images

Jordan Peele jedan je od pobjednika sinoćnje dodjele Oscara. Za svoj film Get Out osvojio je zlatni kipić u jednoj od najcjenjenijih kategorija, tj. onoj za najbolji originalni scenarij. Time je ušao u povijest 90-godišnje tradicije dodjele Oscara postavši prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara u toj kategoriji.

Jordan Peele je javnosti postao poznat kad je zajedno s Keegan-Michaelom Keyem osmislio seriju Key & Peele za koju su osvojili nagradu Peabody i dva Emmyja. Peele se okrenuo Hollywoodu svojim filmskim prvijencom Get Out, koji je, osim što je napisao scenarij, ujedno i režirao te producirao.

Treći filmaš u povijesti nominiran za tri Oscara za svoj prvi film

Film je ove godine bio nominira u sve tri kategorije, dakle za najbolji scenarij, režiju i produkciju, čime je Peele postao tek treći filmaš u devedeset godina dugoj tradiciji Oscara koji je nominiran u sve tri navedene kategorije za svoj prvi film.

Za one koji ne znaju o čemu se film radi, Get Out (iliti Bježi kako je film kod nas preveden) prati mladog Afroamerikanca Chrisa koji sa svojom djevojkom Rose (Allison Williams), koja je bijelkinja, odlazi na udaljeno imanje njezinih roditelja kako bi se zbližio s njezinom obitelji i stekao njihovo povjerenje.

Get Out u naša kina stiže krajem travnja

Prvobitna ljubaznost njegovih domaćina tamnoputom se mladiću ispočetka učini samo kao pristojno izražena nelagodnost zbog toga što je njihova kćer u vezi s crncem. No uskoro otkiva da su njihove namjere daleko zlokobnije, te obiteljsko druženje postaje pravi horor.

Peeleov horor s primjesama humora zapravo je pametno osmišljena satirična kritika modernog društva s vješto uklopljenim temama rasizma u današnjem svijetu. Na kraju priče, i sam Jordan Peele se iznenadio time što je osvojio Oscara, što je izrazio postom na Twitteru.