Kompozitor koji je skladao glazbu za popularne filmove 'Titanic' i 'Aliens' poginuo je jučer u avionskoj nesreći

Smrt Jamesa Hornera šokirala je američku filmsku industriju

HOLLYWOOD - DECEMBER 16: Composer James Horner arrives at the premiere of 20th Century Fox's "Avatar" at the Grauman's Chinese Theatre on December 16, 2009 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Oscarom nagrađeni skladatelj James Horner jučer je smrtno stradao u padu aviona u Kaliforniji. Imao je 61 godinu. Horner, koji je bio autor soundtrackova za filmove poput “Field of Dreams”, “Braveheart” i “Titanic”, poginuo je u blizini Santa Barbare. Tu informaciju potvrdila je njegova asistentica Sylvia Patrycja na svojoj Facebook stranici.

https://www.facebook.com/SylviaPWells/posts/819510868117814?pnref=story

Policija je potvrdila kako je bila riječ o manjem privatnom avionu, registriranom na ime Jamesa Hornera. Identitet pilota je trenutno nepoznat. Horner je bio strastveni letač koji je posjedovao više aviona i imao je dozvolu za letenje.

Ovaj skladatelj, rođen u Los Angelesu, glazbu je studirao na Royal College of Music u Londonu nakon čega se vratio u Kaliforniju. Prvi put je nominiran za Oscara za soundtrack filma “Aliens”, a tijekom karijere pisao je glazbu za više od 100 filmova, uključujući “Apollo 13”, “Patriot Games”, “Enemy at the Gates”, “The Boy in the Striped Pyjamas” i “Avatar”. Dobitnik je desetak nagrada, među kojima su dva Zlatna globusa, tri Satellitea, tri Saturna, a triput je nominirian i za BAFTA-u.

Brojni Hornerovi prijatelji i suradnici na društvenim mrežama izrazili su žaljenje zbog prerane smrti ovog poštovanog skladatelja.