Londonski muzej čuvat će 80 tisuća predmeta iz nevjerojatnog života Davida Bowieja

Kolekcija će biti dostupna u posebnom centru posvećenom legendarnom britanskom pjevaču

British singer David Bowie is pictured, in May 1978 during the Cannes International Film Festival. AFP PHOTO (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Londonski muzej Victoria and Albert preuzeo je arhivu Davida Bowieja od 80.000 predmeta, objavili su prošloga tjedna. Od 2025. godine kolekcija će biti smještena u David Bowie Center for Study of Performing Arts koji je trenutno u izgradnji u Olimpijskom parku Queen Elisabeth u Stratfordu.

Arhiva će otkriti kreativne procese jedne od najutjecajnijih figura u povijesti glazbe, filma, mode i šire, piše u priopćenju Muzeja.

Od instrumenata do kostima

Mnogi predmeti bili su uključeni u popularnu izložbu “David Bowie Is”, putujući postav koji je pogledalo više od dva milijuna ljudi, između 2013. i 2018. godine. Kada se otvori novi centar kolekcija će biti dostupna javnosti u cjelosti.

“David Bowie je jedan od najvećih glazbenika i izvođača svih vremena“, kazao je Tristram Hunt, ravnatelj muzeja i dodaje da su u muzeju oduševljeni što će biti čuvari nevjerovatne arhive i što će ju moći otvoriti za javnost.

Arhiva uključuje instrumente, kostime, rukom pisane tekstove, nagrade, omote albuma, scenografije i još puno toga, te snimke i fotografije koje dokumentiraju Bowiejev život. Ostali predmeti pružaju uvid u njegove osobne zapise, misaone procese, nerealizirane projekte, a tu su i komadići papira koje je umjetnik koristio za pisanje pjesama. To je dio kreativnog procesa koji je naučio od pisca Williama Burroughsa.

Tu su i rukom pisani tekstovi

“Arhiva je fascinantna jer je njegov život bio umjetnost”, kaže za Reuters kustosica muzeja Kate Bailey. “Pruža nam uvid u kreativni proces koji stoji iza mnogih njegovih pjesama, videa, scenskih nastupa, kazališnih predstava”, dodala je.

Obožavatelji će moći vidjeti rukom pisane tekstove za neke od pjesama, poput “Fame”, “Heroes” i “Ashes to Ashes”. Tu su i kostimi Bowiejeva alter ega, Ziggyja Stardusta koje je dizajnirao Freddie Burretti, kaput Union Jacka za naslovnicu albuma “Earthling” iz 1997.godine, koji su dizajnirali Bowie i Alexander McQueen, te stilofon koji je svirao na singlu Space Oddity.

Associated Press piše da su Bowiejeva karijera i njegov identitet bili definirani stalnim promjenama. “Radeći na glazbi, kazalištu, filmu, modi i stilu, slavni glazbenik nastavlja utjecati na dizajn i vizualnu kulturu i inspirirati kreativce”, kaže Hunt. Bowie je umro u šezdeset i devetoj godini, 2016. godine, dva dana nakon izlaska njegova posljednjeg albuma.