Mama Georgea Harrisona pisala obožavateljici o beatlemaniji: 'Sram me što sam žena'

Pisma majke George Harrisona bit će prodavana na aukcijskoj dražbi u Liverpoolu

Fans surround the Beatles' members Paul McCartney (C) and George Harrison (2nd R) at their arrival at Orly airport on June 20, 1965, before their concert at the Palais des Sports the same evening. British band The Beatles made two performances at the Palais des Sports before a tour of France, Italy and Spain and then a tour in United States during summer 1965. It's the beginning of the Beatlemania, characterised by hysteria demonstrated by fans during concerts and tours. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Majka Georgea Harrisona napisala je da se “sramila što je žena” gledajući obožavateljice kako vrište na koncertima Beatlesa. Louise Harrison je tinejdžerici Janet Gray pisala o scenama kojima je svjedočila na koncertu u Manchesteru u studenome 1963. godine.

Janet, koja je živjela u Liverpoolu, svakoga je tjedna od 1963. do 1966. slala pisma na kuću Harrisonovih u Woltonu. Gospođa Harrison je strpljivo odgovarala na pisma fanova iz cijelog svijeta. Dopisivanje je postalo intimnije kada se se Louise zainteresirala za privatni život tinejdžerice.

‘Doista me je bilo sram što sam žena’

U pismu iz studenog 1963. napisala je: “Prošle srijede bila sam u Manchesteru i zgadilo mi se kada sam vidjela obožavateljice koje vrište tijekom cijelog koncerta. Nitko normalan ne bi čekao u redu i kupio kartu samo zato da bi stajao na mjestu i vrištao i ne bi čuo ni tona s pozornice. Doista me je bilo sram što sam žena”.

Dvadeset i pet pisama gospođe Harrison na aukciju je ponudila obitelj Janet Gray, koja je u međuvremenu umrla. Pisma su među brojnim drugim memorabilijama Beatlesa koje će se 26. kolovoza naći na dražbi u Liverpoolu.