Miyazaki se vraća iz mirovine i sigurni smo da će nas njegov novi film oduševiti

Radi se o kratkometražnom filmu i čini se da ćemo ga sad konačno moći pogledati

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 08: Honoree Hayao Miyazaki attends the Academy Of Motion Picture Arts And Sciences' 2014 Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 8, 2014 in Hollywood, California.   Frazer Harrison/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Legendarni Hayao Miyazaki prošle je godine objavio da se povlači u mirovinu i time nas je sve jako rastužio. No, svijet ipak nije toliko okrutno mjesto koliko se to možda s vremena na vrijeme čini, barem kad je animirani film u pitanju. Upravo je, naime, isplivala vijest da će ova legenda animiranog filma napraviti novi film i to u za njega jednom sasvim netipičnom mediju – kompjuterskoj animaciji. To je potvrdio njegov sin, Goro.

Samo ćemo vas kratko podsjetiti zašto je čudnovato što se Miyazaki odlučio za ovaj medij. “Mislim da je talent ključna stvar u bilo kojem poslu, mnogo važnija od izbora neke tehnike. Talent će na kraju biti ono što će determinirati uspjeh svakog projekta, bez obzira na to radi li se radi o olovci ili kompjuterskoj animaciji. Ne mislim da će klasična animacija nužno nestati, ali tužno je to što onima koji se koriste ovom tehnikom nedostaje talenta. I upravo je zbog toga izgledno da je budućnost klasične animacije osuđena na propast.”

Inače, suosnivač studija Ghibli – Toshio Suzuki – kompanije za koju je Miyazaki napravio svoje najbolje filmove, izjavio je da gospodin Hayao trenutačno radi na jednom kratkometražnom filmu koji će trajati otprilike desetak minuta i navodno su mu bile potrebne čak tri cijele godine kako bi završio ovaj projekt. Možda vam se to čini impresivnim, ali ono što je još impresivnije od toga je činjenica da se informacija o novom Miyazakijevom filmu toliko dugo uspjela održati u tajnosti.