Na ovoj čudnoj konvenciji hobita u Njemačkoj pojavile su se samo žene

Iako su ovo poznata okupljališta geekova, organizatori su bili šokirani ženskim odazivom

U Tolkienovom “Hobitu” postoje ukupno tri žene, a ni jedna od njih nema niti tri retka teksta. Očito njegovim sinovima koju su namolili oca da im napiše ovu priču to nije smetalo, a njihova mlađa sestra tad još nije bila niti u planu.

Gotovo 80 godina nakon tog bajkovitog propusta osveta djevojaka i mladih žena u Bonnu bila je apsolutna. One su, naime, predstavljale najmanje devet od deset fanova koji su pohodili treći po redu HobbitCon koji je održan jučer. Patuljci Kili i Fili imali su cijelu malu vojsku svojih klonova, s obzirom na činjenicu da je većina žena koje su se pojavile nosila krasno ispletene umjetne brade, oklope i sjekire ne bi li što više nalikovale upravo njima. Šumske vilenjakinje zavijene u zeleno jurišale su sajmom sa svojim strelicama i lukovima, dok su građanke Dalea kuhale i tkale.

Muškarci su bili zastupljeni tek s nekolicinom Gandalfa, dvojica su preuzela naličja orka, a samo se jedan pojavio odjeven kao uruk-hai ratnik. Začuđujuće malo ljudi se maskiralo u hobite. Očito čak ni najoduševljenije žene nerado na sebe navlače trbušine i dlakave noge. Neke su se ipak odvažile i oduševile svojim interpretacijama Bilba. Nažalost, Golluma nije bilo ni jednog. Pitam se zbog čega.

Kritika seksizma

Onoj šačici muškaraca koja se pojavila je vjerojatno trebalo dosta hrabrosti kako bi se mogli sučiti s tolikom premoći žena. Žene su bile te koje su činile odbor za doček s misijom da pozdravlja glumce sa seta Jacksonove trilogije, one su bile te koje su ih rešetale pitanjima tipa koji vam je bio omiljeni trenutak na snimanju, što najradije jedete, što bi vaš lik učinio da nije morao umrijeti… One su bile te koje su satima stajale u redovima ne bi li se slavodobitno za sitniš od 85 eura izborile za fotografiju s Lukeom Evansom.

Žene su pokazale i najviši stupanj poznavanja geneze Tolkienovog svemira, one su nacrtale najljepše zmajeve i usput ožarene neofeminističkim duhom debatirale sa stručnjacima. Dogodila se čak i jedna prošnja na tom sajmu. Žena zmaj pokleknula je pred drugu ženu kostimiranu u Barda, a nije zaboravila ni na prsten. Toliko girl powera Međuzemlje nije vidjelo nikad prije.

Nitko nije bio kritičkiji nastrojen prema liku Tauriel od onih feministkinja koje sam maločas spomenuo (Jackson je taj lik izmislio, ako ste to propustili dosad). Redatelju su predbacile da je vilenjačku Amazonku pretvorio u ništa više od ljubavnice u trenutku u kojem se bacila na patuljka Kilija nakon što ga je oslobodila. Osvrnule su se one i na seksizam, odnosno rasizam koji navodno vladaju u fiktivnim plemenima Međuzemlja.

Helikopteri za razmaženu zvijezdu

Nisu se svi glumci zaželjeli konvencije takve vrste. Richard Armitage (Thorin) uskratio je posjetiteljima HobbitCona svoju prisutnost. Navodno ne želi da ga se zna samo kao patuljka. Čak ni naimitiraniji lik konvencije, Kili (Aidan Turner), na veliku žalost fanova nije ophodio još ni jedan jedini od tri dosadašnja sajma. Ostali su se patuljci rado izložili pitanjima oduševljenih poklonika lika i djela koje su utjelovili u filmovima.

Isplivalo je i da je većina budžeta koji je Jackson imao na raspolaganju potrošena na plaću mušičavog Iana McKellena. Njegova je razmaženost išla toliko daleko da mu je helikopter svakodnevno dovozio kavu s mlijekom po njegovom izboru na udaljene snijegom zametene klance po kojima se snimalo. Nešto manje zvijezdani glumci dobili bi koju čašu bijelog vina, ali i to samo u slučajevima kad su proveli sate i sate u šminki, a njihove usluge bi tome unatoč taj dan bile nepotrebne. Hijerarhija postoji svugdje, što tu čovjek može.

Neviđeno dobra zarada

Posjetitelji su na sajam doputovali iz čak dvadesetak različitih zemalja, skupilo se njih otprilike 2000. Upućeni su uvjereni da je taj broj prevelik, draži im je bio obiteljski osjećaj koji je sajmom vladao prije. Naravno da su organizatori zadovoljno trljali ruke. Cijene su bile paprene, ali se nitko nije pretjerano bunio, ipak zvijezde trilogije na sličnim američkim manifestacijama traže višestruko više od posjetitelja koji bi se s njima fotografirali.

Tako se, primjerice, par šiljastih ušiju mogao kupiti već za smiješnu sumu od 15 eura (orci su za svoje uši plaćali isto, po tom pitanju nije bilo diskriminacije). Čak duplo više tražilo se za dlakave gumene hobitovske noge Made in China. Da ste se kojim slučajem pronašli tamo i poželjeli kupiti neku figuricu, platili biste za nju neku troznamenkastu cifru, a ništa bolje ne biste prošli ni da ste poželjeli šminku i frizuru (vjerujte mi, nitko iz te mase ne želi stršati). Dok neki putuju po Zemlji, drugi očito masno troše u Međuzemlju. Tako je to.

Navodno nije bilo većih ekscesa na sajmu jer se u tom matrijarhatu koji je zavladao bonnskim Međuzeljem nije pilo. Ne zvuči li to kao pozivnica? Tko je ikad vidio trijezne patuljke. Nemojte žaliti. Ovogodišnji HobbitCon je možda završio, ali čeka nas sve iduće godine novi. Možda bude nešto intimniji. I jeftiniji, kad sve malo izblijedi. Osim toga, još uvijek stignete na RingCon i FedCon koji tek slijede.