Najskuplja gitara na svijetu, koju je nekoć koristio Bob Dylan, pojavila se ovog vikenda na nekom festivalu

Ova gitara je na aukciji 2012. prodana za 965 tisuća dolara

NEW YORK, NY - NOVEMBER 25: The Fender Stratocaster electric guitar played by musician Bob Dylan on July 25, 1965 at Newport Folk Festival, better known as "the night Dyan went electric" is seen at an auction preview at Christie's on November 25, 2013 in New York City. The guitar is estimated at $300,000 to $500,000.   Andrew Burton/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Nastup Rogera Watersa uz podršku benda My Morning Jacket nije bio jedino iznenađenje na Newport Folk festivalu koji se ovog vikenda održao na Rhode Islandu. Jučer je, naime, bila 50. godišnjica nastupa Boba Dylana na tom festivalu, kad se ovaj legendarni kantautor po prvi put na pozornici pojavio s bendom koji je svirao električne instrumente. Organizatori su tom prilikom posjetiteljima predstavili gitaru koju je Dylan koristio na tom kontroverznom nastupu, a riječ je o Sunburst Fender Stratocasteru iz 1964.

Ova gitara je danas u posjedu vlasnika nogometne momčadi Indianapolis Colts Jima Irsaya, koji ju je kupio na aukciji 2013. za nevjerojatnih 965 tisuća dolara. S tom cijenom Dylanova gitara je postala najskuplji instrument prodan na nekoj aukciji. “Ova gitara je jako važan dio povijesti moderne glazbe, a Bob Dylan je bio Shakespeare naše generacije, tako da mislim da je bila vrijedna svakog dolara”, rekao je Irsay, koji je bio voljan posuditi je organizatorima festivala kako bi je oni mogli izložiti svojim posjetiteljima.

Organizator festivala George Wein i Dylanova gitara
Organizator festivala George Wein i Dylanova gitara AFP/AFP

Zaboravio gitaru na avionu

Iako je Dylan godinama kasnije zahtijevao da se gitara vrati u njegovo vlasništvo, on ju je izgubio na avionu kad je 1965. odlazio s festivala u Newportu. 2012. otkriveno je da je pilot koji je upravljao avionom tog dana uzeo tu zaboravljenu gitaru koja je onda desetljećima stajala u njegovoj kući. Njegova kćer je odlučila staviti taj Stratocaster na aukciju na kojoj je postigla spomenutu rekordnu cijenu.

Organizatori su mjesecima pregovarali s menadžmentom Boba Dylana oko njegova pojavljivanja na ovom festivalu, no legendarni pjevač nije pokazao interes i obilježavanje 50. godišnjice koncerta je nažalost prošlo bez njegova prisustva.