Netflix je najavio dvije nove vestern serije i čini se da su opet hit; izvukli smo najbolje posljednjih godina

Braća Coen snimaju jednu, a na drugoj Netflix radi sa Soderberghom

FOTO: screenshot / AMC / FX

Braća Coen prije nekoliko dana su objavila da će njihova nova vesetern serija The Ballad of Buster Scruggs od sljedeće godine biti dostupna na Netflixu. Nije im dosta Divljeg Zapada pa Netflix već radi na još jednoj vestern seriji. Zvat će se Godless, režirat će je Steven Soderbergh i očito će zaigrati na kartu trenutno rastuće popularnosti vestern žanra.

Starije generacije se sjećaju perioda kad su vestern serije bile najpopularniji sadržaj na televiziji, prije nego što su ih pregazile sapunice. Legendarni Miris baruta mnogi još uvijek smatraju najboljom vestern serijom ikad, što mlađe generacije mogu provjeriti na HTV3 gdje se upravo prikazuje, zajedno s jednako legendarnom Bonanzom.

Čini se da je vestern ponovno zanimljiv gledateljima, podjednako na filmu i na televiziji, što najbolje potvrđuje odlično prihvaćeni Westworld. Počevši upravo s njim, prisjetit ćemo se najboljih vestern serija u posljednje vrijeme.

Westworld (2016)

https://www.youtube.com/watch?v=phFM3V_dors

Serija koja je nastala prema vestern-SF klasiku iz 1973. već je prvim trailerima najavila da ćemo gledati nešto veliko. Nakon emitiranja prve epizode, krenule su odlične kritike, a neki su joj predviđali veći uspjeh od Igre prijestolja. Serija je nazvana po futurističkom zabavnom parku u kojem posjetitelji mogu doživjeti pravo iskustvo Divljeg Zapada. Sve je u parku napravljeno autentično pa se posjetitelji osjećaju kao da su se vratili u prošlost u kojoj mogu isprobati kaubojski život, pa i sudjelovati u revolveraškim dvobojima bez straha od bilo kakvih posljedica.

Domaćini su im roboti koje je zbog ljudskog ponašanja i izgleda gotovo nemoguće razaznati od pravih ljudi. Naravno, počinju problemi kad roboti postanu svjesni sebe i pokrenu krvavu pobunu. Serija je odličan spoj klasičnog vesterna i distopijskog trilera, dodatno pojačana odličnim izvedbama Eda Harrisa i Anthonyja Hopkinsa. Gledatelji već sada plaču za drugom sezonom koja je najavljena za 2018.

Deadwood (2004-2006)

Deadwood je gradić na teritoriju koji nakon američkog Građanskog rata nije pripao ni jednoj državi te je zbog toga pao u bezakonje. Serija prati razvoj Deadwooda od običnog kampa tragača za zlatom do zloglasnog grada koji privlači svakakve sumnjive tipove. Ugostio je i mnoge poznate ličnosti Divljeg Zapada poput Wyatta Earpa, Wild Bill Hickoka i Calamity Jane.

Tvorac serije David Milch je inspiraciju za glavne likove i događaje pronašao u stvarnim novinskim člancima iz 1870-ih i dnevnicima stvarnih stanovnika Deadwooda. Rezultat je jako realističan prikaz blata i prljavštine, ne samo grada, nego i njegovih stanovnika koji su svi redom okrutni ubojice koji ne prezaju ni pred čim. Serija je u svoje tri sezone prikazala kako je nastajala Amerika i sav prljavi posao koji je za to bio potreban, a svu okrutnost i upitan moral tog vremena najbolje je utjelovio Ian McShane u jednoj od svojih boljih uloga.

Hell On Wheels (2011-2016)

Cullen Bohannon (Anson Mount) bivši je južnjački vojnik i robovlasnik, koji se nakon Građanskog rata vraća na svoje imanje gdje saznaje da su mu sjevernjački vojnici ubili ženu. Kreće na put osvete, a potraga za ubojicama ga spletom okolnosti uključi u jedan od najvećih pothvata u američkoj povijesti – izgradnju transkontinentalne željezničke pruge. Prateći trag ubojica, dolazi do gradića Hell On Wheels, koji je tako nazvan jer prati napredak pruge pa se za njom svako malo pomiče.

Serija, slično kao i Deadwood, uvjerljivo prikazuje vladavinu bezakonja te maltretiranje oslobođenih robova i odnos Amerikancima s lokalnim indijanskim plemenima. No, vjerojatno još i bolje prikazuje nastanak američkog kapitalističkog duha, a s njim i razvoj pohlepe, korupcije i zakulisnih političkih igara koje su odredile smjer razvoja Divljeg Zapada. Tvorci serije su posebno ponosni na realizam serije, kojem pridonosi lokomotiva rekonstruirana po nacrtima i specifikacijama tog vremena te autentično oružje koje je korišteno na Divljem Zapadu.

Hatfields & McCoys (2012)

Ova izvrsna mini-serija može se shvatiti gotovo kao filmska trilogija, obzirom da joj epizode traju nešto više od jednog i pol sata. Serija je dramatizacija najveće svađe između dvije obitelji u američkoj povijesti. Svađa je zapravo preblagi izraz, obzirom da su se Hatfieldi i McCoyevi toliko brutalno sukobljavali pa su Amerikanci svađu nazvali ratom.

Sukob se toliko urezao u američku svijest da se fraza Hatfields and McCoys zadržala sve do danas, a označava ozbiljan sukob između dva rivala ili situaciju u kojoj je čast obitelji u pitanju. Seriju nose Kevin Costner u ulozi Devila Ansea Hatfielda za koju je nagrađen Zlatnim globusom, te nedavno preminuli Bill Paxton kao Randall McCoy u ulozi života za koju je nominiran za Emmyja.

Longmire (2012-2016)

Longmire je dobar primjer modernog vesterna, u kojem se ostarjeli šerif Walt Longmire sukobljava s raznim sumnjivcima i zlikovcima zabačenih krajeva Wyominga. Taj zadatak mu komplicira suočavanje s vlastitom prošlošću, lošim moralnim odlukama zbog kojih si neprestano predbacuj, te nedavnom smrti žene. Zbog svega toga je neprestano mrk, ali i čvrst, baš kako i zamišljamo tipičnog šerifa, kojeg je solidno utjelovio manje poznati Robert Taylor. Protuteža mu je izvrsni, iako pomalo zaboravljeni Lou Diamond Phillips u ulozi simpatičnog Indijanca Henryja Standing Beara.

Justified (2010-2015)

Radnja Justifieda se također odvija u modernom vremenu i prati zamjenika šerifa Raylana Givensa. Givens je zloglasan po tome da je lak na okidaču, a nakon što dospije na naslovnice novina zbog toga što je ubio nekog kriminalca, za kaznu ga pošalju u rodni gradić u Kentuckyju. Ondje se baci na čišćenje grada od kriminala metodama koje više pripadaju Divljem Zapadu nego modernoj Americi pa ne nedostaje ni revolveraških duela. Timothy Oliphant je karizmatičan kao šerif zapeo u vremenu Divljeg Zapada, a za tu ulogu dobio je nominaciju za Emmyja. Serija je inspirirana romanima nagrađivanog pisca Elmorea Leonarda.

Vegas (2012-2013)

Vegas je svojevrsna kombinacija gangsterske serije i vesterna, a neki kritičari su ga nazvali i spojem Kuma i Rio Bravo. Dennis Quaid glumi Ralpha Lamba, bivšeg vojnog policajca koji postaje šerif te sa svojim bratom i sinom kao zamjenicima odlazi u Las Vegas. Šezdesetih godina koje serija prikazuje Las Vegas sve više zapada pod utjecaj mafije pa se Lamb sukobljava s mafijašima. Quaidov lik baziran je na stvarnom Ralphu Lambu, bivšem rančeru koji je služio kao šerif u Las Vegasu od 1961. do 1979. Seriju je osmislio Nicholas Pileggi, scenarist Casina.