Netko je iskopao video reakcija prvih ljudi koji su gledali Egzorcista. Nikad nismo vidjeli ovoliko potresene ljude

Gledatelji nisu znali što očekivati pa ih je dosta povraćalo od užasa

FOTO: YouTube

Prošlo je više od četrdeset godina, a ‘Egzorcist’ Williama Friedkina je i dalje najstrašniji film ikad snimljen. Još uvijek me proganja trenutak kada sam prvi put vidio malu Regan kako naopačke, na rukama i nogama, hoda niz stepenice. Uvjeren sam da je to jedan od razloga zašto i dan danas ne spavam dobro. Žalim čovjeka koji će jednog dana na terapiji morati slušati uspomene iz mog djetinjstva.

‘Egzorcist’ definitivno nije moderan horor. Nema glasnih zvukova, udovišta koja iskaču. Sve strahote ovog filma su mirno izložene pred gledatelja, ostavljene da ih mozak upije. I to upije zauvijek. Zaboravio sam zašto, recimo, zašto je ‘Planet Terror’ trebao biti horor. Nikada neću zaboraviti zašto se bojim ‘Egzorcista’.

Friedkin je u svoj film uspio ugurati stvari koje nitko prije njega nije uspio. A bome ni nakon. Svaki moderni studio bi dobio potpuni slom da netko uzme njihov novac i napravi ludost koju danas ne bi mogli pustiti u kina. Jednostavno ne bi mogli dobiti odgovarajući rating. U najboljem slučaju, dobili bi NC-17 rating, što bi značilo da si ubijaju većinu tržišta. Nije ni čudo, onda, da je ‘Egzorcist’ jedan od samo nekoliko filmova zlatnog doba horora koje nitko još nije pokušao snimiti nanovo.

Publika naprosto nije bila spremna za tako nešto

‘Egzorcist’ nije ništa manje stravičan danas nego što je bio 1973. kada je izašao. Publika jednostavno nije bila spremna na tako nešto. Puno ih je izašlo iz kina, ispijenih lica, potpuno prestavljeni. Neki su padali u nesvijest za vrijeme filma. Puno puta bude takvih priča. Najpoznatija je ona da je radio dramatizacija ‘War of the Worlds’ koju je radio Orson Welles uzrokovala potpunu paniku. To naprosto nije istina.

Ali zahvaljujući ovom videu koji je netko stavio na YouTube, možemo vidjeti da su potpuno šokirane publike potpuna istina. Spektakularno je gledati mase koje su potpuno zbunjene onime što su vidjeli. Zbunjene i dovedene do histerije od straha. Ali možda je još bolje vidjeti koliko je ‘Egzorcist’ bio popularan. Pogledajte samo te redove.