Ovaj video će vam pokazati koje su ključne razlike između ‘Watchmen’ stripa i filma

Najbolji strip svih vremena je dobio sasvim solidnu adaptaciju. Kako je to moguće?

‘Watchmen’ je jedan od najboljih stripova koji su se ikada pojavili na tržištu. ‘Watchmen’ je ujedno i jedna od najboljih filmskih adaptacija stripa koji je ikada snimljen. Nitko nije vjerovao da je moguće snimiti Alan Mooreovo remek-djelo. Pogotovo ne da ga može snimiti Zack Snyder koji je do tada snimio relativno podnošljiv remake ‘Dawn of the Dead’ i vizualno vrlo zanimljiv ‘300’.

Na ‘300’ je pokazao da može snimati adaptacije stripova. Ali ‘Watchmen’ nije bio samo strip. ‘Watchmen’ su Biblija. Ne samo po svom monumentalnom značenju za svijet stripova, nego i po svom nevjerojatnom opsegu i količine detalja koje je naprosto nemoguće prenijeti na film. I stvarno, nemoguće je napraviti ekranizaciju te knjige. Ali Snyder je uspio napraviti jako dobar film. Uspio je napraviti nešto što nitko nije mislio da je moguće.

Jedini način ekranizacije je bio mini-serija od 6 sati

Ali, da bi napravio to, morao je prilagoditi knjigu. Dosta ga ljudi i dan danas mrzi zbog toga. Kada je početkom devedesetih Terry Gilliam radio na adaptaciji ‘Watchmena’, rekao je da je jedini način da se to preseli na ekran kroz mini seriju od šest sati. Naravno, studio mu je ugasio produkciju istog treba. Snyder je znao da ne može cijelu knjigu ugurati u par sati. Zato je morao izbaciti nekoliko bitnih priča. Morao je promijeniti kraj.

Koje su zapravo ključne razlike između filma i stripa? Puno se o tome pisalo po raznim forumima, kopalo i istraživali. Ekipa koja stoji iza CineFix YouTube kanala se sjetila da je blesavo pisati o tome. Kada se može pokazati. Složili su zabavni mali video koji pokazuje baš sve razlike između filma i stripa. Iako su i film i strip fenomenalni, iako je svaki sjajan u svojem mediju, zanimljivo je vidjeti razlike koje vam omogućavaju dva različita videa.