Netko prodaje najočuvaniji originalni primjerak Alise u zemlji čudesa, a usput je isplivala i priča o njenoj povijesti

Radi se o dosta rijetkoj knjizi koja će koštati 3 milijuna dolara

FOTO: christie's

Jedan primjerak kultnog dječjeg romana Alisa u zemlji čudesa iz legendarne prve edicije ponudit će se ovaj mjesec na dražbi u New Yorku, piše Guardian, i očekuje se da će dostići cijenu od 3 milijuna dolara. Radi se o jednom od tek 22 takva primjerka na svijetu, iako je izdanje prvotno brojilo 2.000 primjeraka, prije no što ih je Lewis Carroll povukao s tržišta i uništio.

Lewis je, naime, u lipnju 1865. godine dao tiskati prvih 2.000 primjeraka Alise koja se na tržištu se trebala pojaviti 4. srpnja u izdanju nakladničke kuće Macmillan & Co. No, spomenuta nakladnička kuća poslala je prije toga autoru 50 primjeraka kako bi ih Carroll mogao podijeliti svojoj obitelji i prijateljima.

Ilustrator nije bio zadovoljan grafikama

I tad se u priču uključio ilustrator knjige John Tenniel. Tenniel je, naime, Carrollu poručio kako je u potpunosti nezadovoljan printevima svojih ilustracija pa je Carroll, dobrica kakav je bio, odustao od prodaje već tiskanih knjiga. A zatražio je povrat onih primjeraka koje je već prije bio podijelio.

Fotografija knjige koja će se ponuditi na dražbi
Fotografija knjige koja će se ponuditi na dražbi christie's

Carroll je o tome kasnije pisao i u svom dnevniku. “Konačno sam odlučio reprintati Alisu, a prvih 2.000 primjeraka prodat ću pod stari papir”, zapisao je poznati književnik 2. kolovoza.

Carroll je zbog povlačenja prvog izdanja izgubio velike novce

U uvodu u jedno kasnije izdanje Alise u zemlji čudesa Mortona N Cohena stoji da bi Carroll vjerojatno bio zadovoljan i prvim izdanjem knjige, a na boljim printevima ustrajao bi tek u kasnijim izdanjima. “No, stalo mu je do toga da da uvaži primjedbe svog beskompromisnog ilustratora.”

Korice naojočuvanijeg primjerka Alise u zemlji čudesa
Korice naojočuvanijeg primjerka Alise u zemlji čudesa christie's

Cohen nastavlja da je Carroll zbog reprinta pretrpio značajne novčane gubitke, što je potvrdio i sam autor napisavši u svoj dnevnik da se ne nada nikakvim prihodima od drugog izdanja jer neće moći pokriti niti troškove reprinta čak i u slučaju da se sve nove knjige prodaju.

Najomiljenija knjiga za djecu na svijetu

No, Alisa u zemlji čudesa je postala jedna od najomiljenijih knjiga dječje književnosti na svijetu. Ljudi su čak još i za vrijeme Carrollovog života mijenjali cijele dijelove svojih knjižnica ne bi li se dokopali prvog izdanja Alise. A znastvenici se, pak, danas čude kako si je netko u povojima modernog izdavašta u vremenu viktorijanskog doba mogao priuštiti luksus bacanja cijele jedne serije knjiga i to onih namijenjenih djeci.

Autor Alise u zemlji čudesa Lewis Carroll
Autor Alise u zemlji čudesa Lewis Carroll wikipedia

Stoga aukcijska kuća Christie’s, koja će 16. svibnja u New Yorku ovu vrijednu knjigu ponuditi na dražbi, opravdano tvrdi da je ovo preživjelo izdanje iz 1865. nevjerojatno rijedak primjerak. Inače, 16 kopija prvog izdanja nalazi se trenutačno u institucionalnim knjižnicama dok se ostalih 6 primjeraka nalazi u privatnim rukama.

Duga linija vlasnika vrijedne knjige

Primjerak koji će se za dva tjedna nuditi u Christie’su Carroll je, inače, poklonio svom prijatelju Georgeu Williamu Kitchinu kako bi je on proslijedio svojoj kćeri Alexandri. Ona je pak zatim tu knjigu 1925. na aukciji prodala knjižnici Pfirzheimer iz koje je godinama prelazila iz ruke u ruku da bi na kraju završila u posjedu stručnjaka za Carrolla, Jona Lindsetha.

Jedna od Tennielovih ilustracija Alise
Jedna od Tennielovih ilustracija Alise wikipedia

Osim knjige u New Yorku će se 16. lipnja nuditi i fotografija Alexandre Kitchin koju je snimio Lewis Carroll. Ona mu je, naime, bila jedan od omiljenih modela. Sama knjiga nalazi se u izvornom stanju, a, kako u Christie’su tvrde, ne postoji niti jedan drugi privatni primjerak knjige koji bi bio u usporedivo dobrom stanju s Alisom u zemlji čudesa koju će oni pokušati prodati za 3 milijuna dolara.