Gradonačelnik Filipović obznanio nove članove Kazališnog vijeća HNK-a Zajc: imenovana i Nina Violić

Violić ulazi u Kazališno vijeće riječkog Zajca zajedno s Aleksandrom Mijatovićem i Kristianom Čarapićem

FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što je imenovao Dubravku Vrgoč za intendanticu HNK-a Ivana pl. Zajca, riječki gradonačelnik Marko Filipović obznanio je kako će zagrebačka glumica Nina Violić, dekan riječkog Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović te SDP-ovac Kristian Čarapić predstavljati Grad Rijeku u tamošnjem Kazališnom vijeću.

Kazališno vijeće HNK-a Zajc ima pet članova, od čega troje predstavlja osnivača, a mandat dosadašnjim članovima trajao je do 27. siječnja 2024., izuzev Branku Mijiću koji je ranije prosvjedno podnio ostavku na mjesto člana Kazališnog vijeća.

Ovlasti Kazališnog vijeća temeljem Zakona o kazalištima mnogobrojne su i važne, prije svega zato što Kazališno vijeće za zadatak ima nadzirati rad intendanta, u ovom slučaju Marina Blaževića, odnosno Dubravke Vrgoč od 1. siječnja 2025.

‘Čaruga’ u Buljanovoj režiji

Nina Violić nacionalna je prvakinja drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Do 2007. bila je u stalnom angažmanu teatra &TD, kada prelazi u Zagrebačko kazalište mladih na čijem je čelu tada bila Dubravka Vrgoč.

Sedam godina kasnije – iste godine kada je Vrgoč postala intendantica zagrebačkog HNK-a, i Violić se zapošljava u našoj centralnoj nacionalnoj kući.

Pored novih aktivnosti u Kazališnom vijeću riječkog HNK-a te predstava u matičnom kazalištu, Violić trenutno priprema glavnu ulogu u Kušanovoj “Čarugi” u Bjelovaru, u režiji Ivice Buljana i produkciji Dubravke Vrgoč.

Bivši predsjednik – novi član

Aleksandar Mijatović u proteklom je mandatu bio predsjednik Kazališnog vijeća. Mijatovićeve aktivnosti unutar Vijeća smo pratili – on je jedan od zaslužnih što će Dubravka Vrgoč zasjesti u intendantski stolac početkom 2025. godine. Dekan je Filozofskog fakulteta u Rijeci od 2021.

Kristian Čarapić je magistar prava i, kako stoji na stranicama Grada Rijeke, organizator i suorganizator brojnih tribina, projekata i manifestacija. Od 2021. član je Gradskog vijeća Grada Rijeke ispred SDP-a.

Nakon ovog imenovanja, članovima Kazališnog vijeća mandat počinje teći od datuma konstituirajuće sjednice koju saziva intendant kazališta u roku od 15 dana od dana imenovanja članova Kazališnog vijeća. Intendant, također, rukovodi radom ove sjednice do imenovanja predsjednika Kazališnog vijeća.