Skandal u HNK Rijeka. Branko Mijić dao ostavku u Vijeću: ‘Dubravka Vrgoč postavljena je političkim pritiskom’

'Svođenje Kazališnog vijeća na ukras bez ikakvog stvarnog utjecaja navelo me je da podnesem ostavku', svjedoči Mijić

FOTO: TELEGRAM/PIXSELL

Nakon što je Dubravka Vrgoč imenovana novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, član Kazališnog vijeća toga kazališta Branko Mijić dao je neopozivu ostavku na to mjesto jer, kako kaže, “nije želio biti smokvin list za odluku koju je politika očigledno donijela unaprijed, bez da je mogla, ili smjela, imati uvide u kandidature”. Riječ je o tome da program Dubravke Vrgoč isprva nije dobio niti jedan glas Kazališnog vijeća a, nakon navodnih političkih pritisaka, upravo je ona izabrana za intendanticu.

“Svođenje Kazališnog vijeća na ukras demokracije bez ikakvog stvarnog utjecaja navelo me da podnesem ostavku prije isteka mandata”, izjavio je za Telegram Mijić, koji je, tvrdi, na vlastitoj koži osjetio političke pritiske koji su se posebno intenzivirali kada se njegov glas u KV-u nije poklopio s “očigledno unaprijed favoriziranom kandidatkinjom”, imenovanom nakon što joj kazališno vijeće u prvom krugu glasovanja nije dalo niti jedan glas. Naime, na sjednici održanoj 27. prosinca, glasove su podijelili programi protukandidata Dražena Siriščevića i Ane Vilenice.

Siriščevićevu programu glasove su prvotno dali Mijić i Romeo Drucker; dok Manuela Paladin Šabanović i Krešimir Škunca daju glas Ani Vilenici. Sjednici zbog spriječenosti nije prisustvovao predsjednik Vijeća Aleksandar Mijatović, koji je telefonski potvrdio da je suzdržan.

Politički pritisci

Prvi problem Mijić vidi u činjenici da se sve odvijalo u vrijeme božićnih blagdana, i “po ubrzanom postupku”: 20. prosinca 2023. održana je konzultativna sjednica na kojoj je ustvrđeno da su tri od četiri pristigle prijave na natječaj za intendanta važeće, a obimnu dokumentaciju članovi Vijeća trebali su proučiti i ocijeniti, te svoje mišljenje predsjedniku vijeća Mijatoviću predati do 27. prosinca.

S obzirom na novogodišnje praznike, dogovoreno je da će se intervjui s Vilenicom i Siriščevićem obaviti 8. siječnja 2024., jer je krajnji rok da gradonačelnik mišljenje Vijeća pretvori u svoju odluku bio 15. siječnja.

No, upozorava Mijić, na prijedlog Mijatovića i Grada Rijeke, odlučeno je na intervju ipak pozvati i Dubravku Vrgoč te su se, tvrdi, nastavili pritisci. “Tada su počeli mailovi iz Grada Rijeke ‘s obzirom na uočeni problem i novonastalu situaciju’ (…), u kojima nas pozivaju na razgovore”, pojašnjava Mijić.

Kopernikanski obrat

Sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan održao se 8. siječnja, sat vremena prije dogovorenih intervjua, da bi se nakon toga na sjednici KV-a pokazalo da je čak troje članova Vijeća promijenilo svoje mišljenje, upozorava naš sugovornik.

Robert Anic/PIXSELL

Taj kopernikanski obrat učinili su Manuela Paladin Šabanović, koja je svoj glas dala Dubravki Vrgoč, iako je prilikom ocjenjivanja programa prvotno glasala za Anu Vilenicu; Krešimir Škunca, koji je Vilenici dao glas ovoga je puta bio suzdržan, a svoj glas Vrgoč dao je i predsjednik Vijeća Mijatović, inače dekan riječkog Filozofskog fakulteta, nakon što je prethodno bio suzdržan.

Mijić je vijest o izboru Vrgoč za intendanticu čuo na radiju a, kako kaže, članovi Kazališnog vijeća o toj odluci nisu bili obaviješteni.

Režiranje izbornog procesa

“Iako smo od gradonačelnika dobili slobodne ruke, u trenutku kada se mišljenje nas dvojice nije poklopilo s očigledno unaprijed favoriziranom kandidatkinjom, pritisci su se intenzivirali. Zašto je čak troje vijećnika u tako kratkom roku promijenilo svoje prvobitno mišljenje morate njih pitati, no gradonačelnik je mogao odlučiti da se natječaj ponavlja i onda se ne bi digla tolika buka oko svega”, govori Mijić.

Goran Kovacic/PIXSELL

Na pitanje znači li činjenica da je Kazališno vijeće prilikom ocjenjivanja pristiglih programa glasalo za Siriščevića i Vilenicu – dok Vrgoč nije dobila niti jedan glas – da će intendanticom postati osoba čiji je program Kazališno vijeće isprva ocijenilo kao najmanje dobar od tri koja su uzeta u obzir, Mijić odgovara:

“Dubravka Vrgoč nesumnjivo posjeduje sve kvalifikacije za intendanticu, dokazala je to svojim vođenjem ZKM-a i HNK-a Zagreb u dva mandata. No, njezin program za Rijeku izgleda mi kao copy-paste onog zagrebačkog, iako su ta dva kazališta po svemu, a pogotovo po kadrovima i financijama, neusporediva. Režirajući na ovaj način izborni proces, Grad Rijeka napravio je Dubravki Vrgoč medvjeđu uslugu”, smatra.

‘Mene nitko nije pitao’

Napominje kako njegov čin nije rezultat političkih pritisaka, “koji nisu protuzakoniti i dio su svakodnevice”, već je motiviran odnosom prema instituciji Kazališnog vijeća.

“Moj je istup motiviran isključivo činjenicom da se Kazališno vijeće u procesu izbora intendanta svodi na ukras demokracije, dok politika uzima sebi za pravo da unaprijed odlučuje, mimo programa, omalovažavajući sav naš dotadašnji praktički volonterski rad, stručnost i poštenje”, pojašnjava Mijić.

Nakon što se doznalo da je Vrgoč imenovana novom intendanticom, u HNK-u Zajc je na oglasnoj ploči objavljen poziv za sudjelovanje u anketi “Mene nitko nije pitao”, pokrenutoj s ciljem da bi se saznalo koliko su zaposlenika njihovi predstavnici u Kazališnom vijeću – Paladin Šabanović i Škunca – pitali za mišljenje prije glasanja za izbor novog intendanta.

Dubravka Vrgoč na dužnost intendantice stupit će s prvim siječnjem 2025. i tako zamijeniti trenutnog intendanta Marina Blaževića.