Oduvijek vas je zanimalo kako nastaju balerine? Ovaj film će vam to otkriti

"Petite Ballerine" kratki je dokumentarni film koji prati priču mlade hrvatske balerine

Volite li balet, onda ste vjerojatno čuli za dokumentarni film “Ballet 422”. Film prati nastanak i život predstave koju je prije nekoliko godina za njujorški balet postavljao tada mladi koreograf u usponu, Justin Peck. On je u međuvremenu je postao veliko ime u klasičnom baletu, a balet se očito vratio kroz mala vrata dokumentarnog filma.

Sada imamo prilike vidjeti kako stvari funkcioniraju u sustavu koji nam je ipak nešto bliži, barem geografski. “Petite Ballerine” kratki je dokumentarni film koji prati Ledinu priču. Leda je mlada darovita balerina koja živi u Zagrebu. Ona je upravo završila baletnu školu, a sada je čeka mjesto na prestižnoj baletnoj akademiji u Stuttgartu.

Dugačak put do pozornice

Balerine, na prvi pogled, toliko krhka bića. Siguran sam da je svatko od nas barem malo fasciniran virtuoznošću pokreta koji toliko graciozno para zrak. No, profesionalni balet je mnogo okrutniji od toga. Osnovna izobrazba traje osam godina i svaki je njihov trenutak ispunjen strahom od jednog krivog koraka, koraka koji može uništiti san čija je izgradnja trajala toliko dugo.

“Za posljednji ispit priprema traje osam godina, od početka radimo za taj dan, za dan kada postajemo balerine. Stvarno treba imati tu ljubav, mislim da to ne može svatko, treba imati i psihu i treba uložiti stvarno puno truda”, rekla je mlada balerina.

Izvrsni mentori

Da bi netko mogao postati izvrsnim, u bilo čemu, potrebna je apsolutna predanost, ili kako bi to bivši koreograf njujorškog Metropolitan ballet opera Milko Šparemblek rekao, “disciplina, riječ koju si dao sebi i ta se riječ ne poriče. Svaki dan, svaki Božji dan treba raditi na sebi”.

Upitan što misli o protagonostici dokumentarnog filma koji je nastajao teškom mukom odgovorio je da je “ona sigurno naša buduća balerina koja ima mogućnost da bude netko i nešto”. “Jer zaista ima talent kakav se stvarno rijetko vidi, ali je veliki put pred njom”, nadovezala se njena plesna pedeagoginja i bivša primabalerina Mihaela Devald. Leda “iz relativno sigurnoga okruženja dolazi u svijet profesinalaca koji zna biti nemilosrdan”, zaključila je.

Magija baletnih papučica

Leda, koju očito čekaju velike stvari, odlučna je u svojoj namjeri da postane primabalerina. “To je naravno svačiji san pretpostavljam jer to je ono najviše što netko može bit. To je dosta teško postići, treba puno rada, puno odricanja i puno truda.”

“Mi nismo ništa žrtvovali, upravo smo to htjeli i to imamo, suprotno od žrtvovanja, to smo htjeli, zato se i bavimo baletom. To nije samo fascinacija, to je način života koji je pun dinamike i svaki dan je drugačiji”, entuzijastično zaključuje Leda.

Premijera filma “Petite Ballerine” bit će 10. travnja u u Dokukinu KIC u 21 sati. Autorski projekt na kojem su radili Renata Šimić, Matej Đuzel i Ivan Granić sigurno će Vas očarati svijetom koji je mnogo dublji od onoga što ste mislili da balet jest.