Ok, možemo se složiti, posljednja epizoda 'Igre prijestolja' je bila potpuno ludilo

Kraj sezone je bio nevjerojatan. Preskočite tekst ako još niste stigli pogledati

FOTO: HELENSLOAN

Dakle, došli smo tog tog velikog i tužnog trenutka u godini kad je došlo vrijeme da se oprostimo od serije “Igra prijestolja”, barem na kratko (ili neizmjerno dugo) vrijeme. Ova je sezona na mahove bila dosta turbulentna, ali sam Bog zna da je posljednjih nekoliko epizoda bilo sve samo ne nabijeno zgusnotošću akcije.

E, pa veliko finale je i to promijenilo. U jučerašnjoj se epizodi dogodilo toliko neizrecivo mnogo da vam STVARNO ne preporučam čitanje ovog teksta, ako je niste pogledali – ili barem pročitali knjige. Da će nastavak obilovati masom spoilera možete slobodno tumačiti kao eufemizam. Bilo je svega, od neočekivanih ruku koje pružaju pomoć, do krajnje brutalnih scena nasilja i, naravno, besmislenih smrti. Ali, nekako mi se čini da je uvijek najbolje krenuti od početka.

I, još bih vas jednom upozorio: Ako niste pogledali epizodu, nemojte ovo čitati jer ću vam uništiti seriju. No, na stranu to, volio bih izbjeći optužbe da sam iskonsko zlo koje ljudima uništava životne radosti i zbog toga zaslužuje dugu i bolnu smrt.

Najstrašnija od svih besmislenih smrti

Jon Snow je mrtav. Da, dobro ste pročitali. Ako ste čitali knjigu, onda to već znate. Vjerojatno se i vi ubrajate u 93,4 posto ljudi koji upravo njego lik smatraju omiljenim. Neću vam lagati, ja nisam u toj kategoriji i nekako me malo čak obradovala besmislenost njegove smrti – jer ako smo dosad nešto naučili o dominantnom sustavu vrijednosti u Westerosu, onda je to činjenica da se pravičnost tamo nikad nikome nije isplatila.

Jasno da se protiv njega skovala zavjera nakon što je napravio neizrecivo i dopustio Divljacima sa Sjevera da se presele južno od Zida. Njegovu je smrt skrivio onaj dječak čije su roditelje zaklale upravo te krvoločne zvijeri, Olly.

Ali, čak se i ja u ovom trenu nadam da “Igra prijestolja” naprosto ne može biti toliko bešćutni svijet, a s obzirom na to da smo došli do točke u kojoj i knjige prestaju, niti ne moram. Uostalom, zašto bi se Melissandre trebala vratiti u Castle Black, ako ne zbog toga da oživi Jona? Mislim, mogao bi se vratiti i kao White Walker, ali stvarno ,i se ne da upuštati u tu verziju.

Kraj loze Baretheona

Nakon što je svoju kćer živu spalio misleći da će tako osigurati pobjedu u ratu Stannisa je napustio dobar dio vojske. Oni koji su ostali su svi odreda izginuli u epskom klanju koje je orkestrirao Ramsay Bolton. Među njima je bila i Stannisova žena – istina Bog, za njom nitko neće baš plakati, eli, eto, čisto da znate. Stannisa je inače izmasakrirala Brienne.

Nije da branim Stannisovo ludilo, ali nakon jučerašnje epizode se čini da je odluka da žrtvuje svoju kćer bila kompleksnija nego što se činilo. Budimo realni, postojale su samo dvije mogućnosti – ili žrtvovati nju kako bi spasio druge ili je gledati kako umire s ostatkom njegovih ljudi. Zapravo, postojala je i treća, ali uopće ne želim razmišljati o tome što bi se s njom dogodilo da je pala u ruke pomahnitalom Ramsayu.

Winterfell

Kad smo već kod Ramsaya… Kad je otišao u bitku za sobom je ostavio Sansu i Theona. Čini se da je Theon konačno došao sebi, ili ako želite doslovnije – pronašao je negdje muda koja mu je mladi Bolton odsjekao, i pomogao je Sansi da pobjegne. Usput je ubio onu luđakinju od Ramseyeve ljubavnice, Myrandu, ali nije da to nije zaslužila. Bila je ispljunuta ženska kopija krvoločnog lorda koji ju je odgojio, možda je samo patila od neviđeno teškog slučaja Stockholm sindroma.

Pitate se kako je naš dvojac na kraju ipak pobjegao? Pa skočili su s tornja u snijeg. Pod uvjetom da je snijeg bio dovoljno dubok i da se nisu naboli na nešto kad su pali moglo bi biti jako zanmljivo gledati kako će ih Ramsay goniti kroz šume Sjevera. Tko zna, možda jedan Stark konačno uspije spasiti živu glavu.

Nesretne djevojke

Prva od njih je mala Myrcella, plod incesta Jaimeja i Cersei. Sjećate se onih divljakuša iz Dorna? Pa jedna je od njih namazala usnice nekim opakim otrovom i napravila plavoj princezi ono što je Madonna napravila Britney. Uz malu razliku što je ovdje ishod bio ipak nešto fatalniji.

Druga unesrećenica u ovoj epizodi je bila Arya. Ona je odlučila zanemariti svoju svetu dužnost da se riješi, pa, sebe i prekrižila je jedno ime sa svoje liste. Raskasapila je Meryna Tranta i svi smo u tome uživali, ali, ubijte me, stvarno se ne mogu sjetiti zbog čega je on na toj listi završio. Uglavnom, naravno da se to saznalo, a ona je zbog toga što je uzela život koji nije bilo njoj namijenjeno uzeti ostala bez osjetila vida. Još jedna u nizu nesreća za Starkove.

I došli smo do velike pobjednice nesrtenih djevojaka – Cersei Lennister. Dobro, nije baš djevojka, ali red joj je u ovoj grupi. Jadnica je konačno priznala svoje zločine, ostala bez kćeri i morala gola i ćelava šetati kroz uznemirene mase. Čovjeku zaista osjeti suosjećanje prema ljudima kad to najmanje očekuje. Nadam se da će prvo što će učiniti kad se vrati u palaču biti neko krvavo ubojstvo one paklene redovnice koja ju je s užitkom mučila na sve žive načine.

Post scriptum

Dakle, mislim da bi to bilo to. Mislim, znam da sam izostavio mladu kraljicu sa zmajevima, ali njoj se stvarno ništa nije dogodilo – barem ne nešto što bi bilo spomena vrijedno.

Što reći osim da je pred nama neka nova sezona koja bi mogla biti najuzbudljivija ikad. Knjiga više nema i sad su konačno svi došli do istog stupnja neznanja. Jedino čemu se ja osobno nadam da će se status žene konačno malo popraviti, iako je to malo vjerojatno.

Valar Morghilis do iduće smrti.