Ove će jeseni tržište umjetninama preplaviti važne slike, a ovo su dvije koje bi mogle oboriti neke rekorde

Aukcijska kuća Sotheby's u studenom će na dražbi ponuditi dvije jako rijetke slike

A bidder raises a paddle to place a bid at Sotheby's Autumn evening sale of Impressionist & Modern Art November 4, 2014 in New York.  (MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION)   AFP PHOTO/Don Emmert    == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION / TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION ==
FOTO: AFP

Aukcijska kuća Sotheby’s početkom studenog organizirat će još jednu večer posvećenu impresionistima i modernistima. Na toj dražbi će se, između ostaloga, nuditi jedan pejsaž Vincenta van Gogha nastao samo godinu dana prije no što je umro. Iste će se večeri prodavati i jedan od posljednjih radova velikog suprematista Kazmira Maljeviča koji se još uvijek nalazi u privatnim rukama.

Djela koja će se pronaći u dražbi (njih 10) inače pripadaju zbirci belgijskog para kolekcionara, Louisa i Evelyn Franck, a sama je kolekcija nastala u desetljeću nakon Drugog svjetskog rata. “Radi se o jednoj od onih fantastičnih poslijeratnih kolekcija koje je danas jako teško pronaći”, rekao je Simon Shaw, voditelj Sotheby’sova odjela za impresionističku i modernu umjetnost.

Važna slika iz van Goghove zrele faze

Veći je dio tih slika inače izložen u švicarskoj Fundaciji Gianadda od 1997. godine, a uključuju i van Gogha koji će u studenom biti ponuđen u Sotheby’su. Slika Paysage sous un ciel mouvementé, nastala 1889., prikazuje prerije koje okružuju francuski grad Arles. Naslikana je u tipičnoj ekspresionističkoj maniri, a poznati ju je slikar naslikao u svojoj zreloj i najplodnijoj fazi u vrijeme kad su nastala poznata djela kao što su Zvijezadana noć, Suncokreti i Kafe noću.

Procjenitelji spomenute aukcijske kuće vrijednost ovog djela procijenili su negdje između 50 i 70 milijuna dolara, ali očekuju da bi krajnja cijena mogla biti i mnogo veća kako su djela istog autora nastala u istoj fazi već prodali za mnogo veće iznose. Samo su prošle godine, primjerice, prodali tri od kojih je najskuplje platno otišlo u ruke jednog privatnog azijskog kolekcionara i to za 66 milijuna dolara.

Ostala djela iz kolekcije Franckovih uključuju Picassov pastel koji se pripisuje njegovoj Plavoj fazi (početna cijena kretat će se negdje između 8 i 12 milijuna dolara), ali i radove umjetnika kao što su Cezanne, Toulouse-Lautrec, van Dongen i James Ensor.

Posljednji Maljevič u privatnim rukama

Drugo važno djelo koje će se pronaći na toj aukciji Maljevičev je Mistični suprematizam poznatiji i kao Crni križ na crvenom ovalu. To je posljednje od pet djela koje je Stedelijk Museum vratio njegovim nasljednicima. “Ovo je najradikalnije i najekonomičnije od svih pet djela na kojima je Maljevič spojio te vrlo jednostavne, ali moćne forme”, poručio je Shaw.

Crni križ na crvenom ovalu
Crni križ na crvenom ovalu Wikipedia

Dva su od pet vraćenih djela, inače, prodana već ranije i to privatno, a jedno je Sotheby’s 2008. prodao za navjerojatnih 60 milijuna dolara. Vrijednost ovog djela procijenjena je na 35 do 45 milijuna dolara, ali Sotheby’s i od prodaje ovog platna očekuje mnogo veću finalnu cijenu budući da s prodajom djala ovog slikara ima itekako pozitivna iskustva.