Upravo je prodano zadnje van Goghovo djelo koje je naslikao s oba uha na glavi

Ukupna vrijednost prodanih umjetnina na aukciji premašila je sva očekivanja

Slika Vincenta van Gogha koja prikazuje jesensku idilu jedne drvoredom opasane avenije bila je zvijezda jučerašnje proljetne aukcije koju je organizirala aukcijska kuća Sotheby’s. Ukupna vrijednost svih prodanih umjetnina premašila je sva očekivanja i večer su zaključili s plusom od 368 milijuna dolara.

Slika “L’allée Des Alyscamps” koja prikazuje rimski nekropolis u Arlesu prodana je na njujorškoj držabi za nevjerojatnih 66,3 milijuna dolara nakon nadmetanja petorice van Goghovih poklonika koji su cijenu s previđenih 40 milijuna digli za dodatnih 26. Radi se o posljednjoj slici koju je umjetnik naslikao prije no što si je odrezao uho tijekom jedne od njegovih shizofrenih epizoda, a na kraju je, uz tri druga velika djela, otišla u ruke jednog neimenovanog azijskog privatnog kolekcionara.

Inače, najviša cijena koju je neko van Goghovo dijelo ikad dostiglo iznosila je 82,5 milijuna dolara. Bilo je to na jednoj aukciji davne 1990. godine, a radilo se o slici “Porter doktora Gacheta”.

Van_Gogh_-_Les_Alyscamps,_Allee_in_Arles1

Tržište umjetninama izlijeće iz tračnica nevjerojatnoga

Takva situacija na tržištu umjetnina dobar je primjer sve veće grupe međunarodnih kupaca s nevjerojatno dubokim džepovima. David Norman, Sotheby’s-ov stručnjak za impresionizam i modernu umjetnost, zaključio je da je kupovna moć tržišta u zamjetnom porastu budući da je ta ista slika prošli put kad je bila punuđena na javnoj dražbi, 2003. godine, jedva prodana za 12 milijuna dolara.

Jučerašnja aukcija Sotheby’s-a bila mnogo lukrativnija no što se očekivalo. Plan je bio uprihodovati 260 milijuna, a ta je suma na kraju večeri nadmašena za 100 milijuna – što je rezultiralo drugom najboljom dražbom impresionista u povijesti. Polovica od 65 ponuđenih djela nikad se prije nije našla na tržištu, a činjenica da se prodalo 78 posto svih ponuđenih djela dovoljno govori o tome da na tržištu umjetnina postoji ogromna pomama za novim materijalom.

“Ovo što smo vidjeli večeras dokaz je da imamo zdravo tržište koje je nevjerojatno živo”, izjavio je Simon Shaw, Sotheby’s-ov čovjek zadužen za prodaju impresionista.

Što se je još nudilo?

Jedan od ikoničkih Monetovih impresionističkih prikaza lopoča bio je druga zvijezda aukcije. Prodan je za 54 milijuna, a uz još četiri njegova djela u konačnici je Sotheby’s-u na račun, samo od prodaje Moneta, sjelo 115 milijuna, iako je očekivana suma za cijeli Monetov materijal iznosila samo 78 milijuna. Od njegovih pet ponuđenih ulja na platnu, samo se jedno nije uspjelo prodati.

Picassovo djelo “Femme au chignon dans un fauteuil” otišlo je za 30 milijuna, otprilike dvostruko više no što se očekivalo. Ništa lošije nije prošla niti Giacomettijeva skulptura “Femme de Venise VI” koja je zaradila 4 milijuna više od svoje procijenjene vrijednosti (16,2 milijuna dolara).

Proljetne dražbe nastavit će se idući tjedan u aukcijskim kućama Christie’s i Sotheby’s, ali sve će oči biti uprte u dražbu o kojoj smo već pisali. Nudit će se Picassova i Giacomettijeva djela za koja se očekuje da će srušiti sve dosadašnje rekorde.